На окупованих територіях викрадають чоловіків для поповнення «обмінного фонду» – розвідка

На окупованих територіях викрадають чоловіків для поповнення «обмінного фонду» – розвідка

Укрінформ
На тимчасово захоплених територіях України російські загарбники масово викрадають чоловіків призовного віку для поповнення «обмінного фонду» і проведення пропагандистських «парадів перемоги» 9 травня.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Телеграмі.

За даними ГУР, на тимчасово загарбаних ворогом територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької областей проводяться масштабні «фільтраційні заходи».

Жертвами найчастіше стають чоловіки призовного віку. Насамперед - ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти.

Зокрема відомо, що у приміщеннях херсонського ізолятора тимчасового утримання перебувають понад 300 проукраїнських активістів і ветеранів АТО/ООС, яких допитують і катують.

У селі Велика Лепетиха Херсонської області створений фільтраційний табір.

Згідно з інформацією ГУР, нещодавно туди прибули близько 400 російських військовослужбовців, одягнених у форму росгвардії. Вони шукають і затримують чоловіків призовного віку. Затриманих українців масово вивозять у напрямку тимчасово окупованого Криму.

Головна мета таких дій - «поповнення обмінного фонду». Українських заручників планують обмінювати на російських воєнних злочинців навіть за умови, якщо українці не брали участі у бойових діях 2022 року.

Також розвідка не виключає організації пропагандистських «парадів перемоги» за участю затриманих українців. Згідно з отриманою інформацією, їх можуть спробувати видати за «військовополонених» і провести вулицями захоплених міст.

Аналогічні заходи відбувалися в Донецьку 2014 року. Тоді українських героїв після численних тортур примусили пройти центром міста, де піддавали знущанням і приниженням.

ГУР наголошує, що подібні дії російської влади є черговим воєнним злочином, організаторів якого чекає невідворотне покарання.

Читайте також: У Маріуполі загарбники силою та шантажем примушують містян працювати

Як повідомляв Укрінформ, російські військові викрали в Київській області щонайменше 200 мирних громадян для «обмінного фонду».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-