Місто героїв: Чернігів до та після російських снарядів

Місто героїв: Чернігів до та після російських снарядів

Фотохроніка війни
Укрінформ
Українські міста під час відсічі збройної агресії рф стали справжніми форпостами незламного духу. Від початку повномасштабного вторгнення 10 із них отримали відзнаку «Місто-герой України».

Укрінформ продовжує серію фотодобірок про нескорених: якими вони були до початку бойових дій на їхній території та стали після.

Чернігів пережив понад місяць російського оперативного оточення, авіаційних бомбардувань і артилерійських обстрілів – від перших днів повномасштабного нападу до початку квітня. І перетворився на місто героїв, які витримали 38 днів атаки й не дали загарбнику прорвати оборону.

молодіжний
Чернігівський обласний молодіжний центр
а
Пам’ятка архітектури місцевого значення кінця ХІХ століття – будівля, в якій свого часу розміщувався музей українських старожитностей Василя Тарновського

Ворог майже всі свої удари спрямував на цивільну інфраструктуру Чернігова. Тут зруйновані або ж пошкоджені житлові квартали, школи, дитячі садочки, лікарні, пам’ятки історії та архітектури, музеї, бібліотеки.

Житловий будинок на Чорновола
Житловий будинок на вулиці Чорновола

Читайте також: Місто-фортеця на Азовському морі: Маріуполь до та після російських снарядів
Стадіон ім. Гагаріна
Стадіон ім. Гагаріна
Готель
Готель "Україна"
Міська бібліотека для дітей імені О.П. Довженка
Міська бібліотека для дітей імені О.П. Довженка

Так, унаслідок російських бомбардувань зазнали руйнувань 27 із 34 шкіл та 37 із 52 дитсадків. 

Школа №18
Школа №18

Будівля СБУ

Будівля СБУ

Знищені будинок обласного молодіжного центру, готель «Україна», стадіон імені Юрія Гагаріна. За попередніми даними, загинуло близько 700 мирних жителів, близько 40 осіб вважаються зниклими безвісти. 

Значні пошкодження й на місцевому кладовищі «Яцево», у секторі з похованнями воїнів АТО/ООС, загиблих у російсько-українській війні ще до повномасштабного вторгнення. Символічною стала світлина з подертими українськими прапорами – вони тут на кожній могилі. Кладовище фактично стало передовою під час боїв.

У Чернігові досі розбирають завали зруйнованих будинків, знаходять тіла загиблих, у багатьох районах немає світла, води й газу.

Читайте також: Як росіяни «демілітаризували» давній Чернігів: зруйнований, але не скорений

24 лютого президент росії путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово захоплених територіях України.

У матеріалі використані фото з відкритих джерел та Google-карт

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-