росія планувала вторгнення в Україну на 22 лютого, а не 24 – Данілов

росія планувала вторгнення в Україну на 22 лютого, а не 24 – Данілов

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну російська федерація планувала на 22 лютого.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю ВВС. Україна.

“Ми були свідомі того, що буде відбуватися на території нашої країни. Більше того, дата нападу була не 24 лютого, а 22-го. Вони 22 лютого мали напасти на нашу країну в тому форматі, який є зараз. Єдине, чого ми не очікували, - це те, що буде задіяна територія білорусі. Дискусії були про це, але у підсумку ми вважали, що це буде по-іншому. Але сталося як сталося”, - зазначив Данілов.

Він також запевнив, що Україна готувалася до нападу.

“Але (доказом того), що ми готувалися, наше суспільство готувалося, і всі готувалися, є те, що вже 50-й день ми тримаємо оборону. Жодна розвідка світу не давала нашій країні більше, ніж 21 день. Керівник французької розвідки 31 березня пішов у відставку, оскільки не прогнозував те, що відбулося”, - розповів секретар РНБО.

За його словами, починаючи з жовтня-листопада, він спілкувався з великою кількістю делегацій - зі США, Великої Британії, інших країн - “і я їм пояснював, чого вони не враховують”.

“Вони рахували танки, гармати, інші речі, а я казав: у нас є та зброя, про яку мало хто знає. Це - воля нашого народу до свободи. Ми боротимемося до останнього, але нікуди звідси не підемо, бо це наша земля”, - наголосив Данілов.

Також він зауважив, що некоректно звинувачувати владу України в тому, що вони не готувалися до вторгнення росії.

“Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: "Друзі, 22 лютого починається війна". Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися”, - сказав секретар РНБО.

Зокрема, розповів він, із 1 січня в Україні почав діяти закон про національний спротив, розгорталися батальйони територіальної оборони. “Ми розуміли, що будемо робити. А коли в перший день було прийняте рішення про видачу зброї всім бажаючим захищати країну, - як ви вважаєте, ми могли заздалегідь сказати, що будемо видавати зброю? Ні, у нас все було по плану. Я можу сказати, коли 24 лютого о 5 ранку, - хоча насправді вторгнення почалося о 3:40, саме тоді на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків - то коли десь з п'ятої до пів на шосту зібралися члени РНБО, у нас вже були заздалегідь заготовлені усі нормативно-правові документи, які ми мали прийняти. І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, в який спосіб все це відбувається”, - наголосив Данілов.

Також він повідомив, що план у росіян “був простий і зухвалий”.

“У нас є чітке уявлення, що це мало бути 22. Наші розвідники в боях дістали накази, які були видані на 22 число, а потім виправлені на 24. План був доволі простий і зухвалий: перш за все, знищення Президента нашої країни. У них це стояло питанням номер один, і було декілька спроб по цьому питанню. Більше того, я можу сказати, що 22 лютого приблизно о 19:20 ми отримали інформацію, що найближчим часом це може відбутися”, - розповів Данілов.

Він зазначив, що поінформував про це Президента України, особисту охорону, Управління державної охорони, Прем'єр-міністра, його службу безпеки, міністра внутрішніх справ, всі відповідні органи.

“Це було 22 числа. Потім ще було чотири спроби. Крайня була 7 березня - тоді ми отримали інформацію від наших партнерів, розвідок, що планується така операція”, - додав Данілов.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні оголошено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-