Світова спільнота має об'єднатися і віддати під суд винних за геноцид у Маріуполі – мер

Світова спільнота має об'єднатися і віддати під суд винних за геноцид у Маріуполі – мер

Укрінформ
Міжнародна громадськість, міжнародні юридичні служби повинні об'єднатися, щоб віддати під суд винних – російську федерацію, путіна та його війська за геноцид у Маріуполі.

Про це заявив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко на брифінгу, організованому Маріупольською міською радою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо, щоб усі сьогодні міжнародні юридичні служби, вся міжнародна громадськість об'єдналася, щоб віддати під суд за той геноцид, який вчинили з містом Маріуполем. Щоб те зло, ті злочини, які скоїла російська федерація, путін і його російські війська, щоб вони були точно покарані. Щоб вони зазнали найсуворішого суду, тому що зло має бути покаране», – сказав Бойченко.

Він зазначив, що рф від початку протидіяла евакуації населення з Маріуполя, в процесі погодження евакуаційних маршрутів російська артилерія та авіація знищили всі міські автобуси, і це була така «гра з боку Росії».

Читайте також: Туреччина найближчими днями очікує зрушень щодо евакуації кораблями людей із Маріуполя

За словами Бойченка, муніципалітет зробив стратегічний запас продовольства, але російська армія його знищила, а потім розбомбила продовольчі магазини. Загарбники знали, куди стріляють, і робили це цілеспрямовано, бо хотіли заморити голодом населення, наголосив Бойченко. Він додав, що зрадники з партії ОПЗЖ «зливали» всю інформацію та коригували ворожий вогонь.

«Російські військові робили все, щоб паралізувати життєзабезпечення міста: знищили комунальні підприємства та техніку, систему енергоживлення та водозабезпечення, зв'язок», – додав мер.

На брифінгу прозвучало, що волонтери та міська влада діяли спільно з перших днів війни – збирали гуманітарну допомогу від людей та допомагали комунальникам возити їжу та продукти в укриття та лікарні. Також комунальники у місті під обстрілами проводили поховання загиблих. Агресор постійно відкривав вогонь по працівниках міських служб та волонтерах, житлові квартали хаотично обстрілювали.

Читайте також: Захисники Маріуполя записали спільне звернення: Перегрупувалися і виконуємо завдання

«Росія створила в Маріуполі пекло на землі й тепер намагається приховати масштаби трагедії», – заявив Бойченко. Він звернувся до світової спільноти журналістів-розслідувачів та операторів супутникових систем із проханням приєднатися до процесу фіксації страшних злочинів росії у Маріуполі.

Як повідомлялося, агресія росії викликала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення в місті загинули понад 10 тисяч мирних жителів, та їхня кількість може збільшитися до 20 тисяч, оскільки російські загарбники постійно атакують місто, а тіла маріупольців залишають «килимом на вулицях».

Читайте також: У Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч жителів – мер

За даними Головного управління розвідки МО України, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити. Також загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти та насильно вивозять до росії та ОРДЛО.

Фото: mariupolrada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-