На ЧАЕС розповіли, як крали пальне у російських військових, щоб запобігти катастрофі

На ЧАЕС розповіли, як крали пальне у російських військових, щоб запобігти катастрофі

Укрінформ
На Чорнобильській АЕС розповіли, як крали пальне у російських військовослужбовців, які захопили станцію, аби підтримувати роботу генератора, що забезпечував об’єкт електроенергією.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю BBC розповіли працівники ЧАЕС.

Зазначається, що росіяни захопили Чорнобильську атомну електростанцію в перший день вторгнення в Україну. Українських нацгвардійців, які охороняли її, взяли в полон. Інженерам й технічному персоналу тоді дозволили продовжити роботу на АЕС. Вони намагалися зберегти контроль за техобслуговуванням станції. Потім на станцію приїхали фахівці "Росатому".

"Вони хотіли знати, як управляється об'єкт. Вони хотіли отримати інформацію про всі процедури, документи та операції. Мені було страшно, тому що допити були постійними, іноді із застосуванням сили", - розповів начальник відділу радіаційної безпеки Олександр Лобада.

За словами інженера Валерія Семенова, працівникам АЕС доводилося постійно з ними вести перемовини і щосили намагатися їх не образити, щоб вони допустили до управління об'єктом. Фахівець уточнив, що коли на станцію три дні не подавали електрику, він намагався знайти пальне для підтримки роботи генератора та навіть крав його у російських військових.

Читайте також: Солдати рф, які побували у зоні відчуження, привезуть частинку Чорнобиля додому – Галущенко

"Якби ми втратили електрику, це могло обернутися катастрофою. Міг статися викид радіоактивних речовин. Масштаби цього ви можете собі уявити. Я не боявся за своє життя. Я боявся того, що станеться, якщо я не стежитиму за станцією. Я боявся, що станеться трагедія для людства", - додав начальник відділу радіаційної безпеки станції.

Як повідомлялося, у період з 24 лютого по 31 березня всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами російської федерації. 31 березня загарбники залишили територію промислового майданчика ЧАЕС.

Наразі відвідувати Чорнобильську зону вкрай небезпечно. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-