Росіяни замінували усі дороги у зоні відчуження

Росіяни замінували усі дороги у зоні відчуження

Укрінформ
Російські війська замінували дороги у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це на брифінгу в Ukraine Media Center заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На майданчик Чорнобильської АЕС зайшли Збройні сили України. Зараз вони роблять свої блокпости, розставляють свої сили та збираються приступати до розмінування. Після того, як військові російської федерації залишили Зону відчуження, ми спостерігаємо дуже велику кількість мін уздовж усіх доріг", – сказав Крамаренко.

Він повідомив, що уже був випадок підриву на міні співробітника агентства та підриви на мінах тварин, які мешкають у Зоні відчуження. Крім того, загарбники робили у зоні окопи, окопували важку техніку: танки, гармати. "Таке враження, що вони збиралися залишатись там надовго", – прокоментував чиновник.

Крамаренко наголосив, що земляні роботи у Зоні відчуження порушують природний бар'єр від радіонуклідів, який сформувався з 1986 року. Таким чином, росіяни могли додатково опромінюватися або переносити на собі частинки радіоактивного грунту й опромінювати оточення. За словами Крамаренка, небезпеку також становлять міни, адже при вибуху вивільняються радіоактивні часточки.

Водночас, за даними фахівців Агентства з управління зоною відчуження, сама ЧАЕС перебуває у безпеці.

Як повідомлялося, російські війська, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у зоні відчуження, 31 березня двома колонами вирушили в бік українського кордону з білоруссю. Пізніше НАЕК "Енергоатом" повідомив, що станом на вечір 31 березня сторонніх осіб на майданчику ЧАЕС немає.

Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військами у перший день агресії – 24 лютого. Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-