рф порушила права українських військових, які потрапили в полон – Денісова

рф порушила права українських військових, які потрапили в полон – Денісова

Укрінформ
Омбудсмен рф Тетяна Москалькова порушила права українських військових, які потрапили у полон.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила у Телеграмі.

За словами Денісової, сьогодні Москалькова здійснила візит до українських військових, які потрапили в полон та перебувають в одній із військових частин чорноморського флоту рф у Криму.

Уповноважена наголосила, що на опублікованих фото, які були зроблені під час візиту Москалькової, не були заретушовані обличчя українців.

Денісова нагадала, що Третя Женевська конвенція та Додатковий протокол I стосуються захисту військовополонених. В цих документах чітко встановлено, що до військовополонених слід ставитися гуманно за будь-яких обставин і захищати їх від будь-яких актів насильства, а також від залякування, образ та суспільної цікавості.

Денісова уточнила, що це включає розкриття фотографій або відеозаписів, записів допитів, розмов чи будь-яких інших приватних даних.

“Омбудсменом рф допущено порушення вимог зазначених актів у публікації щодо свого візиту до військовополонених українців”, - заявила вона.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав громадян України посадовцями рф, зокрема Москальковою.

Уповноважена звертає увагу, що під час візиту 19 березня в одне з місць несвободи, де утримуються російські військовополонені, порушень Україною вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими не виявила. Денісова додала, що у відповідній публікації українська сторона заретушувала фото.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня у Запорізькій області відбувся обмін полоненими, у результаті якого повернуто 86 українських військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-