«Українська ракета» прилетіла до Білгорода з території росії – СІТ

«Українська ракета» прилетіла до Білгорода з території росії – СІТ

Укрінформ
Ракета, яка залишила вирву на південь від російського Білгорода, прилетіла з території росії.

Як передає Укрінформ, про це Conflict Intelligence Team повідомляє у Телеграмі.

Як зазначають журналісти-розслідувачі, "українська ракета", яка залишила вирву на південь від Білгорода, насправді прилетіла з території росії. Вчора один із білгородських телеграм-каналів опублікував кадри з відеореєстратора, де видно попадання невідомого боєприпасу, як повідомляється, в районі Микільського на південь від Білгорода.

Раніше у російських ЗМІ та соціальних мережах стверджували, що туди потрапила українська ракета. Це сталося вже після ймовірного нальоту українських вертольотів на об'єкти на околицях Білгорода.

"Нам вдалося геолокувати місце зйомки в момент влучення ракети. Виявилося, що відеореєстратор знімає в південно-східному напрямку, а ракета прилітає зліва, тобто зі сходу або північного сходу, а значить - з території росії", - наголосили в CIT.

"Розміри вирви змушують припустити, що боєприпас, який залишив її, був крилатою або балістичною ракетою. За співвідношенням її розмірів і стовпів поруч, це може бути крилата ракета 9М728 ОТРК "Іскандер-М", але ми не впевнені у цьому упізнанні. Так чи інакше, нам не відомо про використання українською стороною крилатих ракет у цьому конфлікті, а українська балістична ракета прилетіла б із боку українських позицій, тобто із заходу або південного заходу", - зазначили розслідувачі.

Крім того, "за словами білгородського губернатора Гладкова, ще одне схоже попадання мало місце у той же час неподалік Ясних Зорь Білгородської області. Враховуючи, що Ясні Зорі розташовані приблизно на напрямку польоту ракети від Микільського, цілком можливо, що це потрапляння відноситься до того ж інциденту", - заявили в CIT.

"Ми не можемо однозначно стверджувати, чи став причиною інциденту збій, який спричинив сходження ракети з курсу, чи помилка наведення. Враховуючи те, що ця подія майже не висвітлювалася у російських федеральних ЗМІ, навмисна російська провокація із запуском ракети по російській території з метою звинуватити Україну видається нам малоймовірною. Так чи інакше, на відміну від атаки на нафтобазу (і, можливо, деякі інші об'єкти), ми готові виключити причетність України до цього інциденту", - додали розслідувачі.

У CIT зазначили, що продовжують моніторинг ситуації, і закликали ділитися наявними джерелами, які б допомогли пролити світло на підготовку та хід вторгнення до України, на пошту info@citeam.org або в телеграм @leviev, а також приєднатися до волонтерської ініціативи колег з Bellingcat.

Як повідомлялося, увечері 30 березня у Білгороді вибухнули склади з боєприпасами. У росії відразу ж заявили, що причиною інциденту став "людський фактор".

У Генштабі Збройних сил України, коментуючи вибухи на складах у росії, зазначили, що росіяни продовжують зберігати та використовувати застарілі боєприпаси. Пожежа сталася через порушення вимог щодо безпеки експлуатації, офіційно заявили в Україні.

Вранці 1 квітня голова Білгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що у місті, розташованому неподалік кордону з Україною, сталася велика пожежа на нафтобазі. Внаслідок НП постраждали двоє працівників.

1 квітня російські провладні ЗМІ заявили, що у Білгородській області впав снаряд, "випущений з боку України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-