«Нацистські підручники» та «облога породіль»: як працює роспропаганда під час війни

«Нацистські підручники» та «облога породіль»: як працює роспропаганда під час війни

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розвінчує російські фейки і маніпуляції за 30 березня 

ЗМІСТ:

1. Переговори в Стамбулі

2. Виправдання агресії

3. Перекладання відповідальності за воєнні злочини

Переговори в Стамбулі

Російська пропаганда включилася у війну інтерпретацій резонансних результатів російсько-українських переговорів у Стамбулі 29 березня. Міністр закордонних справ Лавров намагався представити підсумки зустрічі перемогою Росії, наголошуючи на згоді української делегації на неядерний, позаблоковий статус України та «остаточне рішення питань Криму і Донбасу».

В якості жесту доброї волі подається заява Міністерства оборони РФ про скорочення російськими військами бойових дій на київському та чернігівському напрямках. При цьому стверджується, що ці війська досягли визначеної планом мети: «скувати українські сили без штурму Києва та Чернігова».

Водночас російські ЗМІ підсвічують заяви очільника Чечні Кадирова, як головного виразника позиції «партії війни». Той стверджує, що голова російської делегації Мединський «помилився» і вчергове закликав завершити агресію  повним розгромом України.

Виправдання агресії

Воєнна авантюра путінського режиму постійно потребує публічного доведення своєї доцільності. Для цього російська пропаганда постійно підтримує серед цільової аудиторії образ  України як  величезної загрози.

Голова російської делегації на переговорах Мединський після зустрічі в Стамбулі знову озвучив причини, які начебто змусили РФ до широкомасштабного вторгнення:

  • підготовка вступу до НАТО і створення в Україні військових баз Альянсу;
  • створення біологічної зброї Україною;
  • робота над відновленням ядерної зброї в Україні;
  • здійснення Україною геноциду проти жителів Донбасу;
  • підготовка Україною наступальної операції проти т.зв. «ДНР» і «ЛНР».

Інші спікери загострюють окремі пункти цих претензій:

  • речник Міністерства оборони РФ Конашенков заявив, що Україна планувала застосувати біологічну зброю проти ОРДЛО та РФ шляхом розпилення смертельно небезпечних речовин з БПЛА.
  • ватажок т.зв. «ДНР» Пушилін стверджує, що Україна планувала на початку березня 2022 року напад на ОРДЛО, Крим, а також нанесення ударів по Білорусі.

Також розкручується тема «українського нацизму». Пропагандистські ресурси стверджують, що в Україні велася цілеспрямована робота з викривлення історичної правди та ідеологічної підготовки до військової операції проти РФ. Такий висновок зроблено за результатами «аналізу близько 300 українських підручників і методичних посібників», проведеного російськими педагогами та істориками.

Перекладання відповідальності за злочини

Триває нагнітання навколо «відео знущання над російськими полоненими». Після спростування фейку депутата Державної думи Шаманова про полон росіянами двох українських вояків з цього відео, фокус переключився на нібито автора зйомки Петра Мирончука. Тепер стверджується, нібито цей український військовослужбовець був вбитий месниками.

Зважаючи на появу великої кількості компрометуючого російську армію відео-контенту, Міністерство оборони РФ почало на випередження стверджувати, нібито «Київ наказав військовим знімати постановочні відео з масовими вбивствами».

Пропагандистські ресурси розганяють чутки та заяви офіційних осіб РФ також про інші «українські воєнні злочини», зокрема:

  • облога військами в Маріуполі пологового будинку №2, де жінкам не дозволяють вибратися з будівлі по воду до криниці (заява голови Слідчого комітету РФ Бастрикіна);
  • вогонь «територіальних батальйонів» зі стрілецької зброї та мінометів             сметі для перешкоджання евакуації мирних громадян на сумському і запорізькому напрямках;
  • обстріли ракетами системи «Точка-У» населених пунктів у Донецькій області;
  • використання військовими автомобіля ООН з дипломатичними номерами під Харковом (заява постійного представника  РФ при ООН Небензі);
  • відправка на фронт дітей 12-17 років у Маріуполі та Чернігові.

Часто такі звинувачення є «віддзеркалюванням» фактів воєнних злочинів, які вчиняють війська держави-агресора.

Для додаткового посилення українофобії та схвалення путінської агресії російським суспільством в обіг повертається тема «українського тероризму». Зокрема, ФСБ прозвітувало про затримання в 23 регіонах РФ 60 прихильників «українського» неонацистського молодіжного угруповання М.К.У. («Маніяки. Культ убивства»), які готували теракти, масові вбивства та екстремістські злочини. (Російська пропаганда вже використовувала тему М.К.У. рік тому).

Ще одна тема, яку російські пропагандисти повернули в обіг – чорна трансплантологія. Стверджується, що органи вилучаються в евакуйованих з України в Європу дітей-сиріт. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-