З України виїхали майже 4 мільйони осіб – Радбез ООН

З України виїхали майже 4 мільйони осіб – Радбез ООН

Укрінформ
За останній місяць український кордон перетнули 3,9 млн осіб, 6,5 млн є внутрішньо переміщеними особами. 

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це у вівторок на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому гуманітарній ситуації в Україні, повідомила помічниця генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя, пославшись на дані Агентства ООН у справах біженців.

Вона також зазначила, що за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, станом на 27 березня зафіксовано загибель 1119 осіб, зокрема 99 дітей. При цьому зауважила, що реальні показники значно вищі, оскільки дані з місць, де ведуться активні бойові дії, приходять із запізненням.

Мсуя, розповіла, що жителям багатьох міст «не вистачає їжі, води, ліків, бракує електропостачання та опалення». «Вони у пастці. У відчаї. У страху. У деяких районах небезпечно навіть ховати мертвих», - додала вона.

За її словами, починаючи з 24 лютого, гуманітарні організації надали допомогу приблизно 890 тис. осіб по всій Україні, переважно на сході країни. Ідеться про продукти харчування, притулки, ковдри, медикаменти, воду та засоби гігієни.

Водночас через обстріли та замінювання гуманітарні конвої часто не можуть дістатися місць призначення.

За її словами, зараз в Україні перебуває понад 1230 співробітників ООН, які працюють у гуманітарних центрах по всій країні. Понад 100 гуманітарних організацій здійснюють чи планують діяльність у кожній області України в різних секторах.

Помічниця Генсека відзначила активність українських організацій громадянського суспільства та волонтерів.

«Україна - це гуманітарний парадокс: поруч із крайнім насильством ми бачимо дивовижну доброту, глибоку солідарність і трепетну турботу. Я натхненна невпинною відданістю цих людей, і ми повинні продовжувати підтримувати їхню роботу», - сказала вона.

Вона також повідомила, що координатор гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс на прохання Генерального секретаря наполегливо працює зі сторонами щодо припинення вогню для надання гуманітарної допомоги постраждалим районам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-