Подоляк розповів, що включає договір про гарантії безпеки з рф

Подоляк розповів, що включає договір про гарантії безпеки з рф

Укрінформ
Договір про гарантії безпеки пропонує не в теорії, а на практиці отримати дієвий інструмент захисту території та суверенітету України.

Про це радник голови Офісу Президента України, член української переговорної делегації Михайло Подоляк заявив у коментарі, переданому ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

"Стамбул дав можливість зафіксувати ряд найважливіших договірних позицій, які взяла до розгляду рф. Договір про гарантії безпеки, по суті, передбачає не в теорії, а на практиці отримати дієвий інструмент захисту нашої території та суверенітету", - сказав Подоляк.

Він наголосив, що країнами-гарантами стають провідні армії світу, у тому числі з ядерним компонентом, які беруть на себе конкретні юридичні зобов'язання – щодо втручання в будь-який конфлікт на території України, а також щодо негайного постачання зброї у разі потреби.

"Треба сказати, що цей договір дозволяє також розпочати перегляд старої моделі глобальної безпеки, яка не виявила в нинішній ситуації ефективності, і перейти до більш дієвих моделей. Україна потужна саме як ініціатор реформи глобальної архітектури безпеки", – припустив радник керівника ОП.

Водночас Подоляк повідомив, що Україна отримує гарантії обов'язкового входження до єдиного ринку Європейського Союзу як повноцінний член. Він наголосив на важливості такого розвитку подій, як в частині фінансування об'ємних програм модернізації економіки, так і в частині відмови від надмірних бюрократичних процедур на шляху вступу до ЄС.

"Окремо скажу, що присутність нарівні зі США, Великою Британією, Туреччиною, Німеччиною, іншими країнами росії як країни-підписанта багатостороннього договору накладає на росіян багато додаткових обтяжень і дозволяє нам не йти на складний двосторонній формат. Тільки в рамках багатостороннього договору можна уникнути традиційної російської необов'язковості за юридичними договорами", – додав Подоляк.

Крім того, він заявив, що прямі двосторонні переговори з кримської проблематики та фіксація нинішнього становища на 15 років це революційная пропозиція. Подоляк уточнив, що це означає як мінімум повернення теми Криму до переговорного порядку денного. За його словами, раніше росіяни категорично відмовлялися від цього. "А крім того, дозволяє зберегти нинішні юридичні трактування Криму, так як для нас Крим, безперечно, є частиною України", – додав радник голови ОП.

У цьому контексті він наголосив, що відмова від взаємної військової ескалації з кримського питання – це ключ до спільного припинення війни.

Як повідомлялося, 29 березня в Стамбулі відбувся очний раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з рядом пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-