Україна хоче без обміну повернути захоплених російськими загарбниками цивільних

Україна хоче без обміну повернути захоплених російськими загарбниками цивільних

Укрінформ
Україна хоче, щоб росія видала викрадених волонтерів, журналістів, активістів та чиновник без жодних обмінів, бо сама не захоплює їхніх цивільних людей.

Про це під час телемарафону сказала віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ.

“У нас є не лише місцеві чиновники, є і волонтери, є активісти, журналісти. Ми їх всіх погрупували, внесли в реєстр. Зараз звернулися терміново знову ж таки до бездіяльного Міжнародного Червоного Хреста з вимогою дати статус таким людям, бо вони не є полоненими, вони не вважаються військовополоненими. Це захоплення, незаконне позбавлення волі і утримання людей, цивільних. І на сьогодні вирішується питання, щоб росія віддала нам цих людей без жодних обмінів, бо обміняти паритетно ми не можемо. Ми не захоплюємо їхніх цивільних людей", - сказала Верещук.

Також, за її словами, вирішується питання стосовно проросійських водіїв на кордонах, наприклад, на Ужгородському чи Чернівецькому напрямках, а також стосовно членів екіпажів суден.

"Це величезна проблема - що робити з моряками, водіями і з рештою людей. І ці питання ми теж вирішуємо", - сказала Верещук.

Як повідомлялося, 24 березня в обмін на полонених росіян визволили 10 українських військових.

Також до рф відправлені 11 цивільних російських моряків, врятованих із затопленого судна біля Одеси.

У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна "Сапфір", захоплених російськими загарбниками під час спроби забрати українських військових з острова Зміїний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-