«Нам страшно повертатися в рф»: працівники Росатома, яких війна застала на РАЕС

«Нам страшно повертатися в рф»: працівники Росатома, яких війна застала на РАЕС

Відео
Укрінформ
Четверо представників Росатома, які у лютому супроводжували вантаж з елементами радіоактивного палива для Рівненської АЕС і перебувають зараз в Україні, розповіли, що не хочуть повертатись до російської федерації. 

Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом", передає Укрінформ.

«Від початку війни в Україні ми бачимо ті жахи, які чинять наші співвітчизники. Вони вбивають дітей, матерів, громадян України. Тут ми побачили всю правду... Ми не бажаємо у цьому брати участь та мати до цього відношення. Після всього побаченого нам страшно повертатися», - сказали фахівці Росатома.

Вони заявили, що не розуміють, як російські офіцери можуть віддавати наказ бомбити атомні станції: "Наслідки цього можуть виявитися плачевними та призвести до ядерної катастрофи. І не розуміємо, чому відбуваються обстріли Чорнобильської та Запорізької атомних станцій».

Також працівники Росатома спростували фейки російської федерації, яка намагається переконати МАГАТЕ у тому, що їх силоміць утримують на Рівненській АЕС.

«Ми з 22 лютого перебуваємо на території України. Ми прибули залізницею, привезли важливий вантаж – радіоактивне паливо для РАЕС. 17 березня ми повністю його розвантажили й передали станції. 17 березня ми цілком завершили свою роботу за інструкцією та за договором. Претензій до приймаючої сторони немає. Ми працювали в гарних умовах», - запевнили вони.

Як повідомляв Укрінформ, НАЕК "Енергоатом" спростувала інформацію про нібито силове утримання російських "спеціалістів-атомників" на Рівненській АЕС, яку напередодні розмістили на сайті МАГАТЕ.

За інформацією МЗС України, четверо озброєних громадян рф, які супроводжували вантаж елементів ядерного палива і забезпечували його охорону до завершення розвантаження відповідно до умов контракту, 23 березня залишили територію Рівненської АЕС. Зараз вони перебувають у готелі.

У зовнішньополітичному відомстві додали, що у разі зміни планів російських громадян українська сторона готова надати їм сприяння в поверненні на територію рф відповідно до наявних процедур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-