Україна волонтерська: два спецлітаки щотижня для хворих дітей і просто 300 кілограмів хліба…

Україна волонтерська: два спецлітаки щотижня для хворих дітей і просто 300 кілограмів хліба…

Укрінформ
Юні благодійники, небайдужі підприємці, люди різних територіальних громад роблять усе можливе, щоби Україна перемогла

Дякуючи нашій єдності й незламності, ми вже місяць даємо відсіч рашистській навалі.ЗСУ й надалі боронитимуть волю України, і в цьому їм допомагають наші благодійники. Можна сміливо сказати, що волонтери – ще одна справжня армія, яка складається просто з громадян. Завдяки ним у розбитих ворогом містах досі тримається життя.

Укрінформ продовжує серію оглядів благодійних організацій та волонтерських об’єднань (перший і другий)  і цим самим висловлюємо подяку усім небайдужим до майбутнього України. 

  1. Міжнародний благодійний фонд «Вектор надії» працює на Львівщині з 2014 року (офіційно з 2019 року). Нині у «Векторі» хочуть відзначити п’ятнадцятирічну Діану Шевчук, яка самостійно організувала співпрацю з іноземними організаціями: SCIRE (польський фонд) передав генератори, тепловізор, квадрокоптер; Mountain Seed Foundation (американський фонд) виділив гроші на оренду приміщень для біженців; Українська спілка в Італії поставила дві фури гуманітарної допомоги.

У фонду розгорнуто 3 склади, є 10 фур, якими вже доставлено допомогу в Миколаїв (одяг, продукти та ліки), Бучанський район на Київщині (дитячі речі й харчування), Суми (військовим) та евакуйованим українським сім’ям на Закарпатті. Нещодавно допомога надійшла у військовий шпиталь для постраждалих від ворожої атаки на Яворівський полігон.

21 березня фонд отримав гуманітарну допомогу від колег зі SCIRE. Частина вантажу спрямували в лікарню в Хмельницькій області, а іншу частину (одяг, взуття, спідня білизна) – у Львівську область. Допомогу надіслали і в Черкаську область одному із навчальних центрів ЗСУ, де готується оперативний резерв першої черги.

Звернутись до благодійного фонду можна за номером: +38 (066) 324-09-82.

  1. Стрийська міська рада на Львівщині інформує, що в місті на залізничному вокзалі працює пункт сприяння переселенцям. Волонтери інформаційно допомагають приїжджим із зон бойових дій. У спеціально облаштованому наметі можна відпочити й попити чай або каву.

Стрий регулярно отримує гуманітарну допомогу від міст-побратимів, зокрема від австрійських міст Кніттельфельт, Шпільберг та Краубат, польських Ланцутського, Лімановського повітів і міста Новий Сонч та німецького міста Дюрена (спільно з українською клінікою «AYBOLIT»). Місто отримало близько 40 фур гуманітарної допомоги.

У соціальних мережах Стрийська міська рада поділилась: разом з гуманітарною допомогою волонтери отримують безліч малюнків від діток з Польщі та Німеччини. Волонтери з вдячністю зберігають малюнки з українськими прапорами та побажаннями мирного неба.

 За необхідності звертайтесь до інформаційного центру Стрийської міської ради. Вона працює з 8.00 до 20.00, зателефонувати можна за номером: +38 (063) 785-53-79, +38 (063) 785-53-99.

  1. Львівський Eleos Lviv, офіційний представник Управління соціального служіння Православної церкви України спільно з громадською організацією "Золоті Роки" організували виробництво спідньої білизни для військових. За два тижні передано 1000 одиниць  білизни у Харків, Херсон, Каховку, Миколаїв, Лисичанськ, а також в лікарню у Трускавці та Винниках.

Станом на 23 березня Eleos Lviv отримала для маленьких українців 40 тон гуманітарної допомоги від німецької благодійної організації Johanniter-Weihnachtstrucker (Йорг Дрешер). Частину допомоги передано в  Брюховичі, Оброшино та у Тернопіль, Дніпро, Львів, Чернігів, Київ, Червоноград і Зимну воду, де опікуються біженцями.

Спільно з БО "Здійснити мрію", допомогу передано теробороні Миколаєва, а також в Українку, Київської області, Рівне та Харків. Через патрульну поліцію Полтави передано гуманітарну допомогу в Маріуполь, Харків та Суми.

Організація наголосила, що збір тканин (ситець,сатину,бязь ,трикотаж) для пошиття білизни  для військових триває, оскільки потреба є дуже велика. Тканини і резинки можна приносити в Ательє на вул.Виговського 41, 5 під'їзд.

Звернутись до Eleos Lviv можна за номером: +38 (097) 950-78-73 (Іван Данилів). Або написавши організації у фейсбуці чи інстаграмі.

  1. Zeelandia Ukraine, дочірнє підприємство королівської групи Zeelandia (Нідерланди), що спеціалізується на виробленні інгредієнтів для хлібобулочного та кондитерського виробництва. Розташоване у Броварах (Київська область)  підприємство отримує гуманітарну допомогу з Нідерландів. Дружина Андрія Петровича Василенка,  керівника Zeelandia Ukraine, є за походженням голландкою, тож вона організовує гуманітарну допомогу з Нідерландів і доправляє до її кордонів. Потім вантаж приймає Zeelandia Ukraine і привозить у Бровари.

Підприємство об’єдналось з «Голландська пекарня 21.3» та «Кафе 21.3» й організувало безкоштовні обіди й випічку хліба у дитячу лікарню, людям, що потребують допомоги, людям похилого віку, які залишися без підтримки та сім'ям, які опікуються дітьми з різними фізичними вадами. Допомогли з хлібом і Чернігову.

За інформацією з соціальних мереж підприємства, лише  за один день 12 березня волонтери спекли 1335 хлібин. Юрій Богачов, технолог з якості ДП «Зееландія», каже, що хоч пекарня працює на повну потужність, пекарів зараз все ж не вистачає: «За добу пекарня напікає 200-300 кг хліба, в цілому для однієї пекарні це нормальний об’єм. Проте, сьогодні є проблема з випіканням такого об’єму хліба, оскільки цю роботу виконують лише 2-3 людини за зміну. Тоді як у мирний час на зміні працювало 4-6 пекарів», - каже Юрій Богачов.

Якщо бажаєте допомогти, можете сконтактувати з підприємством у фейсбуці. Також можна надіслати їм листа на електронну скриньку: info@zeelandia.ua.

  1. Жіночий консорціум України інформує, що наразі надає матеріальну допомогу сім’ям з дітьми, які потерпіли від війни та проживають у м. Києві та в Київській області. Ірпінь, Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське та інші міста та поселення, які сильно постраждали від російського вторгнення. Також консоціум в партнерстві з Bureau International Catholique de l'Enfance відкрило лінію безкоштовної соціально-психологічної допомоги.

 Звернутись до них можна за номером: +38 (073) 863-57-63 та +38 (098) 465-55-06.

  1. Благодійний фонд «МИ ПОРУЧ» Сергія Лабазюка (м. Волочиськ, Хмельницька область) за підтримки VITAGRO Група Компаній допомагає жителям Хмельниччини та евакуйованим громадянам продуктовими наборами. За інформацією власника фонду, станом на 13 березня одинокі пенсіонери, багатодітні сім’ї, сім’ї загиблих, сім’ї з дітьми-інвалідами вже отримали понад 4 тисячі таких наборів. Забезпечують ними і сім’ї, чиї рідні на передовій.

БО «МИ ПОРУЧ» у взаємодії з швейними цехами пошили 31 партію розвантажувальних жилетів (близько 230 одиниць). Разом з аптечками ТерОбороні громад Хмельниччини надали і військові однострої.

Благодійний фонд співпрацює й з іноземними партнерами. Мешканка Хмельниччини Ангеліна Волошина, яка тривалий час проживає в Нідерландах, організувала збір продуктів першої необхідності та засобів особистої гігієни. Звідти Хмельницька область вже отримала 7 тон гуманітарного вантажу.

Контакти БО «Ми поруч» нам добути не вдалось. Можливо, тому, що організація не займається адресною доставкою гуманітарної допомоги.

  1. Благодійний фонд «Запорука» вже 13 років допомагає онкохворим дітям. Вже 24 лютого вони організували першу евакуацію діток, які жили в Центрі для онкохворих дітей «Дача». 3 березня, коли вже бомбардували Київ й в Інституті раку залишались у підвалах 16 родин з найважчими дітками, було організовано їх евакуацію до Італії. Станом на сьогодні вже вивезено 33 родини з онкохворими дітьмі. Зараз діти проходять лікування в кращих клініках Італії, дякуючи Soleterre ONLUS - партнер фонду «Запорука».

Команда відшукує дітей, яким потрібна допомога. Щотижня вдається відправити два спецлітаки в Італію (12 місць: 6 маленьких пацієнтів і 6 супроводжуючих). Допомагають і родинам дітей, з ними підтримують зв’язок, допомагають усім необхідним.

Забезпечує фонд і медикаментами: перша доставка – 1,8 тони. Очікують ще 2 тони ліків. Частину медикаментів надсилають у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, де знайшли прихисток діти з гарячих точок. Передають ліки й у воєнні госпіталі.

За співпраці командою Intersos (допомагали Сирії, Афганістані) фонд збирає необхідне для ремонту у бомбосховищах лікарень Львові, у яких змушені переховуватись хворі діти.

Ще один проект фонду – гаряча лінія психологічної підтримки від закордонних психологів-професіоналів.

Зв’язатись з Благодійним фондом «Запорука» можна на їх сторінці у фейсбуці. Якщо бажаєте посприяти діяльності фонду, можна звернутись до Наталії Оніпко,  засновниці та президентки благодійної організації.

Підготувала Анна Гетьман, Київ

Фото: Галина Терещук/Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-