Перед примусовою відправкою українців до росії фсб вишукує учасників АТО/ООС

Перед примусовою відправкою українців до росії фсб вишукує учасників АТО/ООС

Укрінформ
Перед тим, як примусово відправити українців до рф, загарбники змушують їх пройти так звані фільтраційні табори, які працюють у три етапи, і під час проходження українцями цих фільтраційних таборів фсб рф складає списки «неблагонадійних».

Як передає Укрінформ, про це поінформувала у Телеграмі Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

Вона зазначила, що російські загарбники продовжують примусово вивозити українців із тимчасово захоплених територій Донбасу до рф, як свого часу робила нацистська Німеччина.

«Перед відправленням громадян України змушують пройти так звані фільтраційні табори, які працюють в три етапи. Перший – попередня співбесіда і перевірка контактів у телефонах. Другий етап – огляд соціальними працівниками, медиками. Крім того, співробітники ФСБ РФ складають списки «неблагонадійних» та виявляють громадян, які брали участь в АТО/ООС, українських військових та правоохоронців», – зазначається у повідомленні.

Денісова уточнила, що лише після цього громадян України відправляють до економічно депресивних районів рф, зокрема – північних областей та острова Сахалін.

«Українці отримують документи, які забороняють виїзд з російських регіонів протягом двох років. Про осіб, які співбесіду не пройшли, немає жодної інформації», – поінформувала Денісова.

Вона зазначила, що російський фільтраційний табір було створено у Докучаєвську на Донеччині, і що туди масово відправляють цивільне населення, у якого вилучають документи.

Денісова уточнила, що переміщення українських громадян, які мешкають на тимчасово захоплених територіях, є грубим порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій, Гаазької конвенції про закони та звичаї війни на суходолі, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Загальної декларації про права людини, Конвенції ООН про права дитини, Європейської конвенції про здійснення прав дітей та Закону України «Про охорону дитинства» та ведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України.

«Закликаю міжнародну спільноту врахувати ці масові факти викрадення громадян України при визначенні обсягів санкцій для держави-терориста рф», – написала Денісова.

Як повідомлялося, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення.

Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню і балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-