Загарбники заявили про «евакуацію» із України до росії 402 тисяч громадян

Загарбники заявили про «евакуацію» із України до росії 402 тисяч громадян

Укрінформ
Російські загарбники заявили, що вивезли із України до рф 402 тисячі громадян, серед них понад 84 тисячі дітей. Українська сторона наразі не має достовірних даних про примусово «евакуйованих».

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Що стосується тих відомостей, які наразі розповсюджує рф, то вони офіційно заявляють, що вони вивезли з України, загалом з території Донбасу та України, евакуйовані 402 тисячі людей, серед яких більше 84 тисячі дітей. Тому це їхні дані. І нам наразі невідомо, що з ними», - сказала Денісова.

Вона зазначила, що в Офісі омбудсмана не можуть сказати, чи це справжні дані, але додала, що має інформацію про примусове вивезення загарбниками з Маріуполя, Волновахи, Станиці Луганської українських громадян до рф.

«І у мене є вже свідчення цих людей, яких вивезли туди, які ще 20 березня були з нами на зв’язку, і наразі, на жаль, втрачений з ними зв'язок», - поінформувала вона.

За її словами, є свідчення громадян, які телефонували в Офіс омбудсмана й інформували про те, що їх вивозять і що з ними ще багато людей, яких вивозять у невідомому напрямку.

«Вивозять, перш за все, з Донецької й Луганської областей, з тих частин, які наразі окуповані. Це - Станиця Луганська, Волноваха, Маріуполь - з цих міст ми точно знаємо і маємо свідчення людей, що їх вивезли. Тому я говорю тільки про ті факти, щодо яких маю докази», - уточнила Денісова.

За її словами, Офісу омбудсмана також стало відомо, що примусово вивезених громадян утримують у фільтраційних таборах, спочатку, зокрема, у Донецькій області, а потім їх вивозять до рф.

«А потім вже ті, які не мають нібито родичів у рф, їх відправляють у фільтраційні табори. Тим, хто погоджується працювати, їм дають довідку, що вони не можуть 2 роки виїхати нікуди. Місця, куди їх вивозять, – це і Омськ, і Томськ, і наразі є у нас свідчення, що вивозять людей до Сахаліна», - поінформувала український омбудсман.

Денісова уточнила, що відповідно до тих даних, якими володіє українська сторона, то наразі Офіс генпрокурора здійснює розслідування щодо вивезення 2389 українських дітей: «Це нам точно відомо і ці факти зафіксовані, і є вже кримінальні справи».

Денісова також зазначила, що влада опікується цим питанням.

«Ми фіксуємо це як воєнні злочини. І я, як омбудсман, двічі на день передаю всі ці дані Верховному комісару з прав людини, щоб вони задіяли всі можливі важелі впливу на рф, щоб спочатку з’ясувати обставини, при яких вивезли громадян, їхню кількість, і щоб нам ці перемовини провести. Але я думаю, і впевнена у тому, що влада зробить все можливе для повернення наших громадян», - заявила вона.

Вона наголосила, що ці дії загарбників є порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини.

Як повідомлялося, 24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-