Росіяни розграбували в Чорнобилі новітню лабораторію вартістю €6 мільйонів

Росіяни розграбували в Чорнобилі новітню лабораторію вартістю €6 мільйонів

Фото
Укрінформ
Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію за 6 мільйонів євро, розташовану у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС.

Про це повідомляє у Державне агентство з управління зоною відчуження, передає Укрінформ.

"Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобиль, яка є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проєкт був спрямований на вдосконалення інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами, його реалізовано завдяки Інструменту ЄС зі співробітництва у сфері ядерної безпеки у 2015 році. У лабораторії було майже 100 одиниць найсучаснішого коштовного аналітичного обладнання, аналогів якому немає у Європі.

Лабораторія виконувала стратегічні, унікальні функції:

  • проведення характеризації проб радіоактивних відходів із Чорнобильської зони відчуження за фізичними, хімічними та радіаційними показниками;
  • аналітична допомога при проведенні перевірки відповідності стану упаковок кондиціонованих відходів до специфікацій;
  • розробка необхідних методик для здійснення контролю та стандартизації.
  • надання аналітичних послуг у питаннях державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та контролю за виконанням ліцензійних умов при здійснення діяльності у сфері поводження з РАВ;
  • консультаційна підтримка органів державного управління у питаннях щодо шляхів реалізації Концепції розвитку зони відчуження (перезахоронення РАВ, вибір майданчика для створення могильника РАВ, моніторинг зони відчуження тощо);
  • експертно-аналітична та методична підтримка учасників процесу поводження з РАВ (об’єкти зони відчуження, НАЕК «Енергоатом» тощо).

На базі лабораторії зберігалися високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які сьогодні перебувають в руках ворога. 

Як повідомляв Укрінформ, ЧАЕС захоплена російськими військами 24 лютого. У неділю, 20 березня, проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово захопленої російськими військами станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-