Росія може використати дані Заходу про погоду для планування хіматаки на Україну – ЗМІ

Росія може використати дані Заходу про погоду для планування хіматаки на Україну – ЗМІ

Укрінформ
Росія продовжує отримувати майже миттєві метеорологічні дані від західних та інших урядів, які, на думку експертів зі зброї, можуть бути використані для планування хімічної або біологічної атаки в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Як пише агентство, Вашингтон та його союзники попередили, що Москва може планувати застосування хімічної або біологічної зброї. Проте дані про погоду з деяких з цих країн, включаючи США і Британію, надходять в російські агентства.

Серед цих даних – інформація про вимірювання швидкості та напрямку вітру, сонячного світла, опадів та інших факторів, близьких до реального часу, які можуть виявитися вирішальними при плануванні атаки із застосуванням біологічної або хімічної зброї, йдеться у повідомленні.

Reuters не зміг визначити, наскільки ці країни збирають дані щодо України, але експерти стверджують, що міжнародна інформація про погоду буде корисною для прогнозування умов в нашій країні.

Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT), міжурядова організація, що базується в Німеччині, заявляє, що продовжує надавати дані російським організаціям, попри те, що як мінімум три інші організації в Європі вирішили припинити це.

EUMETSAT керує технічною інфраструктурою, яка дозволяє поширювати дані з численних супутникових каналів, в деяких випадках майже миттєво, серед одержувачів.

В організації зазначили, що 21 користувач наразі отримує дані в росії. Їхні назви та імена там відмовилися назвати.

Деякі західні експерти зі зброї кажуть, що існує ризик того, що метеорологічні дані, які надає EUMETSAT, можуть бути використані у військових цілях, в тому числі для планування хімічних і біологічних атак, заборонених міжнародним правом.

«Якщо, гіпотетично, ви плануєте атаку, при якій ви розпилюєте хмару хімікатів або патогенів, вам потрібно буде взяти до уваги метеорологічні дані. Ви б не хотіли, щоб ця штука вдарила по ваших власних силах!» – написала Філіпа Ленцос, експерт з біологічних загроз і старший викладач Королівського коледжу Лондона.

Хеміш де Бреттон-Гордон, експерт з хімічної зброї та запрошений науковий співробітник британського Кембриджського університету, сказав, що дані про погоду «абсолютно важливі» під час застосування хімічної та біологічної зброї. «Знання напрямку і швидкості вітру на різних висотах є ключем до прогнозування того, куди піде небезпека», – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, у військовому контингенті рф виявлена присутність фахівців-хіміків, що може свідчити про підготовку хімічної атаки проти України.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-