Околиці Чернігова повністю розбомблені, місто може опинитися в блокаді - Денісова

Околиці Чернігова повністю розбомблені, місто може опинитися в блокаді - Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що місто Чернігів після атак російських загарбників на межі виживання: околиці міста розбомблені повністю, а передмістя - на 60%.

Про це вона повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Місто Чернігів на межі можливостей для виживання. Околиці міста розбомблені повністю, передмістя — на 60%. Окрім цього, з Чернігова виїхала половина населення, а з тих, хто лишився (близько 130 тисяч) — багато хворих та немічних”, - зазначила Денісова.

За її словами, у Чернігові відсутня електроенергія, від цього немає і води. Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає (точніше неможливо забезпечити логістику постачання через постійні обстріли).

Повідомляється, що наразі воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста.

“Працівники водоканалу героїчно працюють під обстрілами, доставляють воду в мікрорайони міста та на об'єкти критичної інфраструктури, це лікарні, ТЕЦ та інше. Аби збільшити поставку води, місту потрібні додаткові баки”, - зауважила уповноважена з прав людини.

Також вона поінформувала, що у всьому місті немає світла, “газ – дуже вибірково, кому ще пощастило”.

“Полагодити все це неможливо через постійні обстріли. Більшість чернігівців, які залишилися, пристосувалися готувати їжу на багаттях у своїх дворах. Під постійними обстрілами”, - повідомила Денісова.

Вона наголосила, що через критичне руйнування інфраструктури для ремонту електро-, тепломереж місту необхідні запасні частини, інструменти, комплекти для експлуатації та ремонту обладнання.

Повідомляється також, що виїзди з Чернігова у бік Києва заміновані.

“Хто ризикує виїжджати – «лісовими стежками». Ними ж поки що з труднощами доставляють гуманітарну допомогу. Після потепління на вулиці ці стежки розмиє. Місто залишиться в абсолютній блокаді”, - звернула увагу уповноважена з прав людини.

Денісова наголосила: катування російськими військами мирного населення є нічим іншим, як геноцидом українського народу відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

“Дії російських бойовиків щодо винищення мирних міст є грубим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 р., що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів. Звертаюсь до Міжнародного Комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з районів активних бойових дій та окупації”, - закликала Денісова.

Раніше віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що наразі тривають переговори щодо відкриття гуманітарних коридорів на Чернігівщині, проте наразі вирішено, що це небезпечно.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-