В Україні відкрили справу про вивезення російськими військами 2389 дітей з ОРДЛО

В Україні відкрили справу про вивезення російськими військами 2389 дітей з ОРДЛО

Укрінформ
Зареєстровано кримінальне провадження про вивезення 19 березня російськими військами 2389 дітей з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

За її словами, "Окупанти не тільки вбивають наших дітей, вони фактично викрадають їх - примусово переміщуючи на територію рф".

Як зауважила генпрокурор, зареєстровано кримінальне провадження про вивезення 19 березня російськими військами 2389 дітей з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Ці дії прокурори кваліфікували як примусове переміщення цивільного населення, зокрема дітей, на територію держави-агресора, що є порушенням Першого додаткового протоколу до Женевської конвенції. За українським Кримінальним кодексом це порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

В межах розслідування будуть перевірені і всі інші факти переміщення дітей з території України. "Ми зробимо все, щоб притягнути до відповідальності всіх винних осіб як у національних, так і в міжнародних судах", - наголосила Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ заявило про незаконне вивезення з ОРДЛО українських дітей на територію російської федерації.

"За отриманою інформацією, 19 березня російські окупаційні війська незаконно вивезли на територію російської федерації 2389 дітей, які знаходилися в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей. Примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема дітей, має ознаки викрадення. Такі дії є грубим порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права", - заявили у МЗС.

Українські дипломати закликали міжнародну спільноту негайно відреагувати на незаконне вивезення дітей, а також посилити тиск на росію, аби змусити її припинити варварську війну проти українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-