В Україні через обстріли російських військ загинув 21 рятувальник, 47 травмовані

В Україні через обстріли російських військ загинув 21 рятувальник, 47 травмовані

Укрінформ
Обстріли українських рятувальників під час виконання ними рятувальних робіт є порушенням Женевської конвенції і стануть предметом розгляду в міжнародних судах.

Про це заявив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Роман Примуш під час брифінгу в Укрінформі на тему: «Робота ДСНС в умовах війни».

Як повідомив Примуш, на сьогодні внаслідок обстрілів з боку російських загарбників загинув 21 український рятувальник і 47 травмовано. Це є воєнним злочином і буде розглянуто в міжнародних судах.

«Згідно з Женевською конвенцією (про захист цивільного населення під час війни – ред.), обстріли чи інші загрози для рятувальників в умовах рятувальних операцій є воєнним злочином. Ми всі ці випадки фіксуємо, матеріали по кожному з них передаються до відповідних органів, які надаватимуть правову оцінку таким діям, встановлюватимуть винних осіб, які до цього причетні. Це буде предметом розгляду в міжнародних судах, які вже тривають», - наголосив Примуш.

Він також зазначив, що порушенням міжнародних норм є утримання рятувальників у полоні.

«Утримання в полоні рятувальників також є порушенням Женевської конвенції, і всі ці матеріали ми передаємо для відповідного реагування», - сказав Примуш.

Як повідомлялося, із 24 лютого триває російське вторгнення до України. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Фото: ГУ ДСНС у Харківській області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-