У Раді з’явився законопроєкт про правовий статус військовополонених

У Раді з’явився законопроєкт про правовий статус військовополонених

Укрінформ
Народні депутати подали до Верховної Ради законопроєкт про впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

"Метою прийняття проєкту Закону України № 7173 “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період” є врегулювання окремих правових аспектів здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Зокрема, автори пропонують доповнити закони “Про оборону України”, “Про Збройні Сили України”, “Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України” положеннями, якими передбачено конкретизувати правовий статус військовополонених, розмежувати діяльність центральних та інших органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій у сфері оборони щодо організації поводження з військовополоненими.

Проєктом акта пропонується внести зміни до статті 11 Кримінально-виконавчого кодексу України, якими передбачити можливість у разі необхідності в межах однієї виправної колонії створювати сектори з різними рівнями безпеки, а також сектори для тримання осіб, узятих під варту, за умови забезпечення ізоляції від засуджених, які тримаються у цій установі.

Крім того, передбачається доповнення Закону України “Про Національну поліцію” новими пунктами, відповідно до яких поліція забезпечуватиме виконання покладених на неї завдань, у тому числі в умовах воєнного стану. Доповнення стосуються питань взаємодії органів і підрозділів Національної поліції з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними особами державної форми власності, у тому числі щодо військовополонених, перевірки документів з метою виявлення осіб, які самовільно залишила місце для утримання військовополонених, а також розширення переліку підстав для зупинки поліцейським транспортного засобу його перевірки та пасажирів з цією ж метою.

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-