В ОП назвали одну з головних умов мирної угоди між Україною та рф

В ОП назвали одну з головних умов мирної угоди між Україною та рф

Укрінформ
Одним із ключових аспектів мирної угоди між Україною та російською федерацією, яку буде укладено після переговорного процесу, є негайне припинення вогню та виведення російських військ із території Української держави.

На цьому наголосив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв‘ю польському виданню Wiadomości, передає Укрінформ.

"Негайне припинення вогню та негайне виведення російських військ із територій України є одним із ключових аспектів мирної угоди. Інакше ніяк. Проте переговори – це масштабний процес, у якому беруть участь не лише Росія та Україна. Беруть опосередковану участь також наші партнери, в тому числі Польща. Бо ми ж не просто маємо підписати договір. Ми хочемо розробити конкретний механізм, який гарантуватиме нашу безпеку в майбутньому. Поки що і російська, і українська делегації стоять на своїх позиціях. Узгодження спірних моментів може зайняти від кількох днів до півтора тижня. За цей час ми повинні наблизитися до складання мирної угоди. Враховуючи, насамперед, інтереси України, яка зазнала величезної руйнації з боку рф", – зазначив Подоляк.

Радник керівника ОП наголосив, що після укладання мирної угоди у російської федерації не залишиться іншого вибору, окрім початку процесу негайного відступу збройних сил з української території. "Після підписання угоди Віденська конвенція набуде чинності для обох сторін. Вона чітко говорить, що мирний договір може бути анульований, якщо воюючі держави не виведуть свої війська з території противника. Тож будь-які спроби затримати російських солдатів на українських землях будуть юридично безпідставні", – аргументував Подоляк.

Він запевнив, що задля убезпечення подальшої ескалації військової ситуації в Україні планується детально прописати у фінальному документі конкретний план виходу російських військ. "Юридично це вивірити і отримати підтримку наших партнерів. Крім того, саме іноземні держави гарантуватимуть виповнення умов та безпеки України в майбутньому. Це буде документ, який детально описує порядок дій у разі повторної агресії з боку Росії", – пояснив радник керівника ОП.

Представник ОП зазначив, що це інноваційна формула, автором якої є Президент України Володимир Зеленський, яка може стати базою для створення абсолютно нової системи безпеки в Європі.

Крім цього, Подоляк заявив, що позиція України у переговорах із росією щодо окупованих територій залишається незмінною – кордони країни змінити неможливо. "Однак я вважаю, що ми повинні бути тверезими у своїх судженнях. Де-юре Крим, Донецьк і Луганськ залишаються частиною України, але ми де-факто не контролюємо їх, там працює російська адміністрація. Одним із ключових залишається питання, як керувати цими територіями. Проблема в тому, що Російська Федерація ввійшла до нас із війною, а не завела розмову", – додав він.

У відповідь на запитання, чи розглядається можливість повернення Донецька та Луганська під контроль України, Подоляк зазначив, що тривають переговори, а також пошук юридичної формули. "Коли вона буде знайдена, президенти України та росії продовжать переговори на спеціальній зустрічі", – додав він.

Водночас радник керівника ОП висловив думку, що підписання сторонами мирного договору може лише завершити гостру фазу конфлікту. Однак він висловив сумнів, що на цьому війна для українців закінчиться, та констатував, що в росії немає жодних шансів довести, що в цій масштабній катастрофі винен хтось, окрім неї.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-