CIT: Обстріл Донецька «Точкою-У» з касетними боєприпасами – провокація рф

CIT: Обстріл Донецька «Точкою-У» з касетними боєприпасами – провокація рф

Відео
Укрінформ
Обстріл Донецька 14 березня ракетою «Точка-У», спорядженою касетними боєприпасами, є провокацією зс росії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на аналіз засновника Conflict Intelligence Team Руслана Левієва в ефірі т/к «Настоящее время».

«Ми схиляємося з великою часткою впевненості, що це (обстріл Донецька 14 березня ракетою «Точка-У», – ред.) була провокація», – сказав Левієв.

За його словами, у команди CIT є великий досвід вивчення знайдених на землі уламків ракети «Точка-У», що дозволяє визначити, звідки вона прилетіла. Річ у тому, що ракетна, хвостова частина "Точки-У" габаритна, важка. Коли від неї у повітрі відокремлюється бойова частина, вона сама зберігає напрямок руху та швидкість.

За фотографіями інциденту, які надійшли з Донецька, видно, що ракетна частина «Точки-У» лежить на бульварі Шевченка, «хвостом» – на південний схід, лицьовою частиною – на північний захід. Виходячи з цього, можна геолокувати, що ракета прилетіла з південного сходу. «А на південному сході (від Донецька – ред.) по всій довжині в 120 км – це далекобійність комплексу «Точка-У» – знаходиться територія, підконтрольна російським силам і силам сепаратистів. Там українських сил немає. Відповідно, звідти українська ракета прилетіти не могла», – пояснює аналітик CIT.

Він також спростовує брехню бойовиків «ДНР» (підхоплену МЗС Росії), ніби ракета була збита силами ППО. Згідно з фотографіями, на уламках ракети, які лежать на землі, немає жодних слідів ураження. При цьому Левієв підтверджує той факт, що бойова частина ракети була начинена касетними суббоєприпасами.

На думку засновника CIT, необхідність такої провокації, «жахливої ​​акції» для російських зс пояснюється поточною ситуацією на фронті та в інформаційному полі. «Весь світ і все українське населення бачить, як російські сили обстрілюють міста (тисячі загиблих в одному Маріуполі). Виходить, що другій стороні, російським силам, треба якось урівноважити свої “моральні позиції”, показати, що це не вони такі звірюки, а це начебто українці обстрілюють», - зазначив Левієв.

На його думку, заради подібного доводу, наративу російська сторона була «цілком готова... запустити таку акцію з реальною загибеллю мирного населення, яке знаходиться в Донецьку».

Як повідомлялося, 14 березня центр Донецька було обстріляно ракетою, випущеною з тактичного ракетного комплексу «Точка-У». 20 людей загинуло, 28 отримали поранення. Міністерство оборони та МЗС росії звинуватили в цьому українську сторону, «націоналістів», які нібито стріляли з Покровська.

Міський голова Покровська Руслан Требушкін заявив, що ніяких ракет з території міста в окупований Донецьк не запускали. Офіцер Центру оперативного інформування Міноборони України Леонід Матюхін також категорично спростовував такі звинувачення.

24 лютого президент російської федерації путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та Криму. Вони руйнують міста, вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч загарбникам.

Також Україна направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-