Від рук російських загарбників постраждали щонайменше 35 журналістів, загинули троє

Від рук російських загарбників постраждали щонайменше 35 журналістів, загинули троє

Укрінформ
Від рук російських військових уже постраждали щонайменше 35 журналістів, 3 з них були вбиті.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала у Телеграмі Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

«Окупанти рф ведуть боротьбу з об’єктивним висвітленням їхніх військових злочинів в Україні – вбивають та обстрілюють журналістів. Від рук рашистських бойовиків постраждало вже щонайменше 35 журналістів. Трьох убито», - йдеться у повідомленні.

Як уточнила Денісова, журналіст Віктор Дудар загинув під час бойових дій під Миколаєвом; телеоператор Live Євген Сакун загинув під час ракетного обстрілу в Києві; громадянин США Брент Рено, відеожурналіст, документаліст був убитий на блокпосту в Ірпені на Київщині.

Вона зазначила, що багато журналістів отримали поранення внаслідок цілеспрямованих обстрілів ворога.

За її даними, броньоване авто з маркуванням «преса» швейцарського журналіста Гійома Бріке під час руху в бік Миколаєва було обстріляне російськими військовими, журналіст отримав поранення.

Також двоє журналістів чеського видання Voxpot Майда Сламова і Войтех Богач потрапили під обстріл російських військ.

Два данські кореспонденти видання Ekstra-Bladet − журналіст Стефан Вайхерт і фотограф та репортер Еміль Фільтенборг Міккельсен - зазнали вогнепальних поранень.

Денісова поінформувала, що російські війська напали і на британську телевізійну групу Sky News – головний кореспондент Стюарт Ремзі та його чотири колеги поверталися до Києва, коли потрапили в засідку, куля влучила Ремзі в спину. Оператора Річі Моклера врятував бронежилет, по якому стріляли двічі.

«Під прицільним вогнем об’єкти телевізійної інфраструктури України – ворог намагався знищити Київську, Луцьку, Рівненську телевежі, захопив телевежі та телевізійні студії у тимчасово окупованих містах. Дії окупантів спрямовані на нав’язування рашистської пропаганди та ідеології і придушування усіх інших інформаційних ресурсів», - заявила вона.

Денісова поінформувала, що вбивства та обстріли журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.

«Закликаю міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на російську федерацію для припинення воєнної агресії проти України», - зазначила Денісова.

Президент рф путін 24 лютого розпочав масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-