СБУ нагадала колаборантам, що вони можуть отримати й довічне

СБУ нагадала колаборантам, що вони можуть отримати й довічне

Укрінформ
Голова Служби безпеки України Іван Баканов попередив колаборантів, що за співпрацю з ворогом передбачена кримінальна відповідальність, аж до довічного позбавлення волі.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Фейсбуці.

"Війна вкотре показала – українці не мають страху ні перед ким і впевнено наближають свою Перемогу. Сила нашого духу настільки велика, що навіть у тимчасово окупованих містах тисячі людей виходять на мітинги з жовто-блакитними прапорами, не лякаючись загарбників. Водночас Служба безпеки України фіксує випадки, коли окремі мешканці таких територій схиляються до співпраці з ворогом", - ідеться у повідомленні.

Як офіційно заявили в СБУ, "жодних виправдань таким діям немає і бути не може".

"Кожен подібний випадок не проходить повз нашу увагу. Всі колаборанти отримають заслужене покарання! Під час війни будь-яка співпраця з ворогом – це державна зрада. І за це передбачена кримінальна відповідальність аж до довічного позбавлення волі!", – наголосив Баканов.

Окрім статті 111 (державна зрада), дії колаборантів можуть класифікуватися за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу ), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 113 (диверсія), 258 (терористичний акт), 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), 258-5 (фінансування тероризму ), 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань), 263 (незаконне поводження зі зброєю), 332-2 (незаконне перетинання державного кордону України), 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу), 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

"Наразі вже оголошено низку підозр громадянам, які своїми діями завдали шкоди суверенітетові та територіальній цілісності України. Зокрема депутатці Мелітопольської міськради Галині Данильченко та низці її пособників, які допомагають РФ організувати окупаційну владу в місті, міському голові Куп’янська Геннадію Мацегорі, який перейшов на бік ворога", - зазначили у СБУ.

На черзі - оголошення підозр іншим колаборантам.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня 10 озброєних солдатів викрали мера Мелітополя Івана Федорова. За словами Президента України Володимира Зеленського, мера, швидше за все, катують та змушують на відео заявити про підтримку "русского міра".

12 березня загарбники призначили свого "в.о. міського голови". Нею стала депутатка міськради від "Опозиційного блоку" Галина Данильченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-