Загарбники використовують ЗАЕС як військову базу - глава Енергоатома

Загарбники використовують ЗАЕС як військову базу - глава Енергоатома

Укрінформ
Російські військові, що захопили ЗАЕС, використовують територію станції як свою військову базу.

Про це сказав керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, передає кореспондент Укрінформу.

"Захоплено дві станції: ЧАЕС від самого початку бойових дій і близько 9 діб захоплена ЗАЕС. Загарбник перебуває на території нашої ЗАЕС, там близько 50 одиниць важкої техніки перебувають на території та до 500 солдатів. Ще близько 1 000 солдатів і 400 одиниць техніки перебуває поблизу міста Енергодара у профілакторії, який належить до ТЕС - це звичайна станція на вугіллі. Фактично, загарбники зараз використовують територію станції як свою військову базу", - сказав Котін.

Він також зазначив, що АЕС у мирний час добре охороняється, там є відеонагляд, багато об'єктів, якими користуються тепер загарбники, зокрема бомбосховище. "На випадок, якщо станеться радіаційна аварія, там по аварійному плану персонал укривається. Там є місця, де можна стати, де годувати, і вони всім цим користуються для забезпечення свої інфраструктури", - сказав Котін.

Він нагадав, що в ніч проти 4 березня, коли відбулось захоплення ЗАЕС, ворог влучив з важкої техніки у перший енергоблок, знищив навчально-тренувальний центр, пошкодив адмінкорпус. Водночас на ЗАЕС "дуже багато" ядерного матеріалу, адже на станції 6 енергоблоків, вона найбільша у Європі'.

За словами Котіна, якби під час штурму агресор влучив в сухі контейнери відпрацьованого ядерного палива, то радіація б пішла в атмосферу.

Керівник Енергоатома також зазначив, що після захоплення ЗАЕС загарбники мали намір встановити контроль над Південно-Українською АЕС, але українські військові зупинили їх.

Як повідомлялось, російські війська захопили ЗАЕС у ніч проти 4 березня. Станцію штурмувала ворожа колона, у складі якої було близько 100 одиниць техніки.

Під час штурму загинули 3 військовослужбовці Національної гвардії, ще двоє дістали поранення.

Днями на ЗАЕС прибули представники Росатома, серед них - колишні українські атомники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-