НБУ закликав учасників Віденської ініціативи посилити фінансовий тиск на росію

НБУ закликав учасників Віденської ініціативи посилити фінансовий тиск на росію

Укрінформ
Національний банк закликав учасників об’єднання “Віденська ініціатива” не лише фінансово підтримати Україну, а й посилити тиск на державу-агресора.

Про це за результатами екстреного засідання наглядового комітету Віденської ініціативи (Vienna Initiative) повідомляє пресцентр НБУ, передає Укрінформ.

Як зазначається, позачергове засідання було ініційоване учасниками-членами Vienna Initiative з огляду на невідкладну потребу підтримати Україну у зв’язку з російською військовою агресією. Йшлося про надання фінансової підтримки державі та українським біженцям, а також про вплив запроваджених проти рф санкцій на банківські групи країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук закликав учасників зустрічі приєднатися до протидії російській агресії на фінансовому фронті. "Деякі з учасників Віденської ініціативи – це банки, які все ще працюють в росії і кажуть, що для них недоцільно виходити з російського ринку. Більше того, деякі установи знаходять способи пом’якшити вплив санкцій. Це, безумовно, опосередковано сприяє воєнній агресії рфї та руйнуванню українських міст, вбивствам мирного населення, зокрема дітей та літніх людей. Я звертаюся до всіх вас із проханням не стояти осторонь, доки росія вчиняє військові злочини в Україні. Кожен із вас може зробити свій внесок у припинення кровопролиття та страждань українців, які захищають не лише свою незалежність, а й основні цінності та принципи вільного світу", – наголосив Ніколайчук.

Керівництво Нацбанку також поінформувало про вжиті заходи для забезпечення безперебійного функціонування фінансової системи держави в умовах воєнного стану та подякувало міжнародним партнерам за вже надану допомогу.

Віденську ініціативу започаткували в січні 2009 року, у розпал світової фінансової кризи, задля координації зусиль у сфері кризового менеджменту та регулювання проблем фінансового сектору країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи. Ініціатива об’єднала учасників державного та приватного секторів. Її членами є міжнародні фінансові установи (ЄБРР, ЄІБ, МВФ, Світовий банк); установи Європейського Союзу (Єврокомісія, Європейський центральний банк як наглядач); великі транскордонні банківські групи країн походження та розташування; найбільші європейські банківські групи, які працюють у країнах із ринками, що формуються.

Як повідомлялося, 24 лютого російський президент путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та окупованого Криму. Вони руйнують міста, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, житлові будинки, вбивають мирне населення.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-