Військовополонені рф розповіли, що наказ вбивати мирних отримали ще 24 лютого

Військовополонені рф розповіли, що наказ вбивати мирних отримали ще 24 лютого

Відео
Укрінформ
Троє військовополонених РФ, що здалися в полон бійцям формувань територіальної оборони на Миколаївщині, розповіли на брифінгу в Одесі про те, як опинились на території України і про злодіяння загарбників на території України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я розумію, що ми прийшли сюди (в Україну – ред.) як загарбники. Визнаю свою вину повністю», - зазначив взятий у полон Роман Радіонов, що є уродженцем Свердловської області.

За його словами, спершу перед ним та його співслужбовцями не ставили завдань знищувати інфраструктуру, але з часом убивали і мирне населення, і знищували будівлі. Такий наказ було отримано 24 лютого, коли військова колона прибула до Херсонської області.

Він додав, що «повністю засуджує військові дії Росії в Україні», «не підтримує президента (Путіна – ред.), який віддав жахливий наказ армії (про воєнні дії - ред.). На цій війні вже полягло багато і російських солдатів, і українських громадян. Сподіваюся, що все це скоро буде припинено».

Другий військовополонений Іван Головцов - уродженець Архангельської області, що служив начальником автослужби у 34-й гірській бригаді – уточнив, що його підрозділ був направлений з Криму на територію Херсонської області 27 лютого.

«Я теж не підтримую те, що зараз відбувається. Тому що гинуть багато мирних жителів, в тому числі діти і старі, через війну руйнується інфраструктура міст, по яких проходять війська… Руйнуються долі тисяч людей в Україні і наші долі руйнуються…», - сказав він.

Як розповів москвич Іван Темний, що служив розвідником-гранатометником у бригаді окремої берегової охорони, його підрозділ перейшов кордон з Україною 24 лютого.

«І нам повідомили, що ми висуваємось в напрямку Нової Каховки. Дехто з нас, в тому числі я, хотіли відмовитись (рухатись далі – ред.). Сестра мого батька живе в Україні… Я знав, яка тут обстановка, знав, що тут люди не потребують нашої допомоги, що ми тут будемо як загарбники, як просто вороги, що прийшли на чужу землю», - повідомив Темний.

"Я хотів би вибачитись перед українським народом за свої дії, хочу, щоб все це припинилося. Російський прапор тут висіти не повинен", - додав військовополонений.

За словами юридичного радника коменданта Одеської області Юрія Доброва, на відміну від військ Російської Федерації, що здійснюють бомбардування мирних міст і сіл, убивства їх жителів, Україна суворо дотримується правил і норм Женевських конвенцій та порядку дій військовослужбовців ЗСУ щодо військовополонених, в тому числі при затриманні, переміщенні й утриманні трьох російських полонених – учасників брифінгу.

Наразі Українська держава створює табір для утримання військовополонених.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Запроваджено воєнний стан. Глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-