Фахівці пояснили, як впоратися із симптомом фантомної сирени

Фахівці пояснили, як впоратися із симптомом фантомної сирени

Укрінформ
Фахівці пояснили, як впоратися із симптомом фантомної сирени.

Як передає Укрінформ, у телеграм-каналі Психологічна підтримка ідеться, що коли травма надто сильна та психіка не може її переварити, може виникнути ПТСР або/та дереалізація.

Війна - потужна травма для кожного, військовослужбовця або цивільної людини.

Симптом фантомної сирени - це стан, коли у повній тиші людина чує сирени, яких насправді немає, перевіряє повідомлення, вікно. "Це сирени вашої тривоги", - зазначають фахівці.

У разі появи таких симптомів варто поговорити про стрес з близькими, вимити обличчя або руки холодною водою, сісти, перелічити навколишні предмети, доторкнутися до тіла, щоб повернути себе через тіло до реальності.

Також важливо закрити базові потреби: спробувати заснути за можливості, поїсти тепле і зробити гарячий чай, випити води, обійняти того, хто поруч, залишити собі в день час без новин і телефона, попросивши заздалегідь близьких зателефонувати у випадку тривоги.

Також варто уповільнити рухи, реакцію, розмови, коли немає реальної загрози.

На рівень тривоги впливає невизначеність майбутнього та відсутність контролю над ситуацією.

Фахівці радять домовитися з сусідами та друзями, як діяти під час екстерної ситуації, зробити чергування, написати покроковий план, якщо тривога справжня, поділити обов'язки з близькими, щоб всі чітко знали, хто вимикає газ, хто бере речі, розкласти необхідні речі на місця, щоб легко знайти, окремо підготувати одяг, який треба одягти на себе під час евакуації до укриття.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-