Гаранти Будапештського меморандуму ігнорують заклики України закрити небо – Верещук

Гаранти Будапештського меморандуму ігнорують заклики України закрити небо – Верещук

Укрінформ
Небо над Україною треба закрити хоча б з огляду на наявність у нас атомних АЕС, але страх перед росією переважає рішучість Заходу, зокрема гарантів Будапештського меморандуму.

Як передає Укрінформ, таке переконання висловила під час телемарафону українських каналів віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«У нас зараз реальна небезпека в питаннях охорони об’єктів критичної інфраструктури, до яких відносяться, наприклад, наші атомні АЕС. Це ж не питання України, так? І ми бачимо, як російська федерація, безвідповідально обстрілюючи саме такі об’єкти критичної інфраструктури, ба більше – анонсуючи такі обстріли, говорячи про те, що вона буде і далі знищувати інфраструктуру, робить це абсолютно безвідповідально. А Європа і весь світ це мовчки, як на мене, спостерігає», - сказала Верещук.

Вона зазначила, що ми чудово розуміємо, яка це проблема, про це говорить і наш Президент, він їм це пояснює.

«Але чомусь страх того, що росія може комусь пригрозити наземною або іншим видом операцій, переважає. І у нас тепер питання до підписантів Будапештського меморандуму – США і Великої Британії: це дійсно ті наддержави, які обіцяли забезпечити безпеку в такий спосіб?» - запитує віцепрем'єр.

Верещук додала, що, позбувшись ядерного потенціалу, Україна мала знати, що за її спиною і поруч стоять партнери, які не дозволять жодній з країн нападати на країну, яка добровільно зробила внесок в без’ядерний світ.

«Ось це питання, яке треба обговорювати та ставити його руба, так, як це каже і робить наш Президент», - підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 4 березня російські війська обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано влучання у перший енергоблок, сталася пожежа в адміністративній будівлі. Після важких боїв та обстрілів промислового майданчика з артилерійської зброї Запорізька АЕС була захоплена військовими рф.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти із попередженням, що ці обстріли є порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до тяжких та трагічних наслідків для всього світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-