Єдиним способом уникнути ядерної катастрофи є закриття неба над Україною — Резніков

Єдиним способом уникнути ядерної катастрофи є закриття неба над Україною — Резніков

Укрінформ
Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що єдиним способом уникнути ядерної катастрофи є закриття неба над Україною.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у зверненні Резнікова до міжнародної спільноти на його сторінці у Фейсбуці.

«Сьогодні я звертаюся до міжнародної спільноти. Перше, я хочу подякувати за підтримку нашим партнерам. Вся Європа розуміє, що вони направляють допомогу Україні тому, що сотні тисяч українців сьогодні ціною свого життя, життям своїх рідних і навіть дітей стримують агресора від вторгнення на території інших країн», - сказав він у зверненні.

Водночас Резніков наголосив, що попри ситуацію, яка склалась, «НАТО відмовляється закрити небо над Україною, і аргументів про вбивства, про прицільне бомбардування і нанесення ракетних ударів по лікарнях, помешканнях, пологових будинках і дитячих садочках, про знищення однієї із європейських націй у 21 сторіччі замало».

«Тоді всі, хто зараз блокує закриття неба над Україною, згадайте квітень 1986 року. Ніч на суботу 26 квітня. Тоді сталася катастрофа, яка на сьогодні вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії на ЧАЕС пройшла над європейською частиною тодішнього СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США”, - нагадав він.

Міністр оборони зауважив, що сьогодні мова йде вже про Запорізьку АЕС, яка є найбільшою в Європі: «Наслідки аварії на ЧАЕС з усього одним енергоблоком були катастрофічні для світу. А тепер уявіть, що станеться, якщо чергова російська ракета влучить у Запорізьку АЕС, на якій шість енергоблоків».

«Наразі майданчик Запорізької АЕС, а також Чорнобильська АЕС перебувають під контролем російських збройних сил. Націлювання на Енергодар з його Запорізькою АЕС не було випадковістю. Це цілеспрямовані дії. Росія здійснила акт ядерного тероризму», - наголосів Резніков та додав, що «нам дивом пощастило ліквідували пожежу», яка трапилась внаслідок ворожих обстрілів на ЗАЕС. 

«Тож питання: чи світ готовий до катастрофи у шість разів потужнішої за ЧАЕС? Чи готові всі ті, хто зараз вагається, чи треба закривати небо над Україною, жертвувати життям і здоров‘ям не тільки українських, а й своїх дітей? Це не про війну, яка десь далеко в Україні. Це вже про вашу безпеку. І про ядерну небезпеку для всього світу”, - зауважив український міністр.

За його словами, аргументи про те, що нинішня відмова від впровадження A2/AD пов’язана з тим, що НАТО намагається уникнути ядерної війни, не є переконливими, «оскільки Росія вже її розпочала».

“Дослухайтеся до свого народу. Вчорашнє опитування Reuters/Ipsos показало, що обурення з приводу вторгнення Росії в Україну зростає. Близько 74% американців, включаючи переважну більшість республіканців і демократів, заявили, що Сполучені Штати та їхні союзники з Організації Північноатлантичного договору мають запровадити в Україні зону, заборонену для польотів”, - резюмував Резніком. 

Як повідомляв Укрінформ, НАТО не погодилося закрити небо над Україною, мотивуючи тим, що не є стороною конфлікту. Президент Володимир Зеленський заявив, що, відмовившись закрити над Україною небо, керівництво НАТО дало "зелене світло" подальшим бомбардуванням військами РФ території України.

За даними соціологічного опитування Ipsos, близько 74% американців заявили, що Сполучені Штати та союзники по НАТО мають закрити небо над Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-