Напади на ядерні об’єкти неприпустимі – заступниця генсека ООН

Напади на ядерні об’єкти неприпустимі – заступниця генсека ООН

Укрінформ
Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло наголосила, що напади на об’єкти атомної енергетики неприпустимі й суперечать міжнародному та гуманітарному праву.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила у п’ятницю на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН у зв’язку з атакою російських військ на Запорізьку атомну електростанцію.

«Україна занадто добре знає, до чого може призвести велика ядерна аварія: Чорнобильська катастрофа 1986 року яскраво показує, чому важливо забезпечити, аби всі атомні електростанції мали найвищі стандарти безпеки», - сказала Дікарло.

Вона нагадала, що відповідно до Женевських конвенцій «установки та споруди, що становлять небезпеку, а саме: греблі, дамби та атомні електростанції, не повинні ставати об'єктом нападу навіть у тих випадках, коли вони є військовими об'єктами, якщо такий напад може спричинити вивільнення небезпечних сил та подальші тяжкі втрати серед цивільного населення».

Важливо, щоб усі сторони співпрацювали з МАГАТЕ, аби гарантувати безпечну та надійну роботу української атомної електростанції, додала заступниця генсека ОООН.

За її словами, персоналу має бути надано терміновий і безпечний прохід до АЕС.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксовано влучання в перший енергоблок.

Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський під час термінової розмови в ніч проти п’ятниці обговорили ситуацію, пов’язану з обстрілами та захопленням Запорізької АЕС.

Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-