Україна, РФ та Червоний Хрест обговорюють відкриття «зелених коридорів» – Подоляк

Україна, РФ та Червоний Хрест обговорюють відкриття «зелених коридорів» – Подоляк

Укрінформ
Прямо зараз представники України, Росії та Міжнародного Червоного Хреста обговорюють питання організації зелених коридорів.

Про це повідомив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк під час брифінгу у Львівській ОДА, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас зараз створена умовна робоча група, куди входять представники України, представники Росії, перш за все армія російська. І шукали посередника – це Міжнародний Червоний Хрест. Вони зараз обговорюють, як логістично можна евакуювати людей, завозити продукти харчування, медикаменти. Я думаю, що сьогодні протягом дня ми вже будемо мати чітке розуміння, наприклад щодо Маріуполя, який коридор, бо там десь 200 тисяч людей хочуть евакуюватися, Волновахи, де тисяч 20 людей хочуть виїхати», - сказав Подоляк.

Він висловив сумнів, що росіяни будуть дотримуватися правил, але запевнив, що українська сторона буде над цим працювати.

«Ми будемо постійно говорити, що треба давати коридори, робити, щоб там не було вогню на той час, поки ми будемо евакуювати людей. Ми це будемо робити, навіть якщо нам будуть створювати якісь проблеми. Ми зараз про це говоримо. Вже є представники Росії, представники Міжнародного Червоного Хреста і наші представники. Вони прямо зараз вирішують питання логістичного доступу до Маріуполя, Волновахи. Ми будемо це контролювати. В переговорних процесах це один з ключових факторів», - наголосив Подоляк.

Водночас він уточнив, що «по всіх регіонах написана маршрутизація, зведена по всіх напрямках - Північ, Південь, Центральний регіон», зокрема є Суми та Запоріжжя.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня відбувся другий раунд переговорів між українською та російською делегаціями.

За словами радника керівника ОПУ Михайла Подоляка, українська делегація не досягла у переговорах з російською делегацією тих результатів, на які сподівалася. Водночас сторони досягли розуміння про спільне забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення, а також для доставки медикаментів та продуктів харчування до місць найзапекліших боїв з можливістю тимчасового припинення вогню на період, коли буде здійснюватися евакуація в секторах, де вона проводиться.

28 лютого українська та російська делегації провели перший раунд переговорів у Білорусі та поїхали до своїх столиць для консультацій щодо подальших рішень. Як зазначав Подоляк, переговори між делегаціями були важкими, але без будь-яких обов'язкових ультиматумів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-