Битва за Україну. День дев’ятий. Випуск 2

Битва за Україну. День дев’ятий. Випуск 2

Укрінформ
На Запорізькій атомній Україна і Європа цієї ночі ледве уникнули колосальної трагедії. У агресора явно пригорає: Держдума заборонила «фейки» про своїх убивць під страхом 15 років за гратами. Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні і Києві на 15 годину 4 березня.

14:41 Україна може і повинна вимагати повної конфіскації всіх енергетичних активів Російської Федерації у світі, щоб позбавити її змоги використовувати енергетику як зброю -

Олена Зеркаль, ексзаступник міністра закордонних справ.

14:38 Міністерство охорони здоров'я надало рекомендації про дії у разі відсутності централізованого водопостачання. (рекомендації за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3420067-koli-nemae-vodi-u-krani-moz-radit-ak-pravilno-zrobiti-zapasi.html)

14:37 На Львівщині заклади освіти та гуртожитки підготували для прийому переселенців 35 тисяч місць – Львівська ОВА.

14:36 Посольство США в Україні назвало атаку РФ на Запорізьку АЕС  воєнним злочином.

14:34 Міністерство культури та інформаційної політики розповіло, як зберегти життя в умовах споживання інформації. (рекомендації за посиланням https://filter.mkip.gov.ua/wp-content/uploads/2022/03/russian-aggression-1.pdf?fbclid=IwAR3L7xwQcHMFjQ_npiypyeSWlx7-NbzzxKLZNz8JzZ3KDS39nkAKPothkYE).

14:31 Канцлер Німеччини Олаф Шольц говорить із Путіним про організацію гуманітарних коридорів в Україні - Подоляк

14:27 Мережа супермаркетів NOVUS відмовляється від співпраці з компанією The Coca-Cola Company через її рішення продовжити роботу в Росії.

14:26 Рада ООН з прав людини вирішила терміново створити незалежну міжнародну комісію з розслідування агресії Росії проти України.

14:23 У Чернівецькій області вирішили конфісковувати автомобілі на користь української армії у водіїв, яких затримують за нетверезе кермування - міський голова Роман Клічук.

14:21 Старший віце-президент Visa в Україні Віра Платонова: Visa скасує внутрішні транзакційні комісії та призупинить дію міжбанківської комісії для внутрішніх транзакцій в торгівельних точках впродовж березня 2022 року

14:19 Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження щодо бойовика «ЛНР», який у супроводі російських військових прибув до міста Біловодськ і оголосив там себе керівником військово-цивільної адміністрації.

14:14 У Національній поліції України надали уточнену інформацію щодо відправки із Києва до Польщі мам з дітьми з інвалідністю. Для належної координації: заявки на відправку приймаються на Телеграм або Вайбер за номером телефону +380999739327.

14:13 В Івано-Франківську відкривають соціальні їдальні для переселенців. Вони працюватимуть у школах міста.

14:08 Спецслужби Польщі затримали у Перемишлі громадянина Іспанії російського походження, який під прикриттям нібито журналістської діяльності працював на ГРУ Росії.

14:05 Нью-йоркська «Метрополітен-опера» запропонувала відомій українській оперній співачці Людмилі Монастирській участь у виставі «Турандот» замість російської виконавиці Ганни Нетребко.

14:02 Президент УЄФА Александер Чеферін допоміг з евакуацією іноземних футболістів з України.

14:00 У зв’язку з тим, що воєнний стан внаслідок нападу РФ ускладнив доступ пацієнтів до необхідних медичних послуг та лікарських засобів, МОЗ інформує стосовно надання медичних послуг пацієнтам з онкологічними захворюваннями.(перелік за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3420025-ak-onkohvorim-otrimati-dopomogu-pid-cas-vijni-perelik-likaren-i-telefoni.html).

13:57 Заступник прем'єр-міністра Великої Британії й міністр юстиції Домінік Рааб заявив, що підтримує конфіскацію особняків російських олігархів для розміщення біженців з України.

13:54 Захід застосує нові санкції до Путіна за його «наступальну війну» - Бербок

13:51 У Києві звернулись до представників інтернет-провайдерів щодо підключення до Wi-Fi бомбосховищ міста.

13:51 Національна поліція України: У результаті вечірнього авіаобстрілу села Олексіївка на Харківщині загиблих немає, але було повністю зруйновано 2 житлових будинки та пошкоджено автомобілі.

13:49 Путін хоче залучити до війни в Україні війська запасу, оскільки загальні втрати особового складу російських військ від початку нападу на Україну 24 лютого вже становлять близько 9 166 осіб – Ходорковський.

13:46 На Херсонщині відключили мобільні мережі Vodafone та Київстар - голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

13:46 У Ворзелі у більшості районів міста відсутнє світло, тепло та водопостачання, і у зв’язку з постійними обстрілами відновити їх функціонування неможливо - Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

13:40 Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони спростовує фейк про те, що західні партнери "кинули Україну напризволяще".

13:38 Кабінет Міністрів удосконалив правила перетину державного кордону під час війни дітьми із прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу.

13:35 Український культурний фонд закликає виключити Російську Федерацію зі складу ЮНЕСКО.

13:32 «Мы сами виноваты»: СБУ оприлюднила відео з захопленим ворожим танкістом.

(відео за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3419992-my-sami-vinovaty-sbu-opriludnila-video-z-zahoplenim-vorozim-tankistom.html)

13:25 Позаштатний радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович запевнив, що поточна воєнна ситуація в державі дає підстави відчувати стриманий оптимізм щодо подальших перспектив розвитку наступу ворога.

13:19 Panasonic Group заявила про призупинення операцій з РФ.

13:16 Ситуація на території України залишається контрольованою українськими Збройними Силами та керівництвом Української держави – ОП

13:14 ДСНС: У Житомирі рятувальники розбирають завали міського ліцею №25 на вулиці Малій Бердичівській, яку було зруйновано російським авіаударом.

13:11 Основною метою противника залишається оточення Києва – Генштаб

13:10  Держдума ухвалила закон про покарання за «фейки» про російських військових – до 15 років

13:04 На блокпосту в районі н.п. Селекційна прикордонний наряд відділу «Дергачі» Харківського загону затримав коригувальника вогню противника, громадянина України 1989 р.н.

13:04 Сергій Бубка: «Україна - це наша земля. Ми, українці - сильні та непереможні»

13:04 Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко: «Держава в особі всіх державних підприємств запускає виробництво ключових товарів: круп, хліба, борошна, олії. Всього необхідного з мінімальною націнкою, щоб наситити торговельні мережі»

13:01 Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони спростовує фейки про те, що біженці зі східної частини України поводяться на заході, «як на курортники».

12:54 Енергоатом: Втрати українських військових після нічного штурму Запорізької АЕС: загиблих - 3, поранених - 2, у тому числі 1- у тяжкому стані. ЗСУ знешкодили один танк ворога з усім екіпажем. Що до персоналу станції, то він не постраждав.

12:50 Правоохоронці столичної підземки затримали чоловіка з гранатою при спробі зайти із боєприпасом на станцію метро "Славутич", яка є бомбосховищем для громадян.

12:49 У Чернівцях організували безкоштовний автобус для перевезення людей до кордону з Румунією

12:49 Кличко: Київ готується до оборони – на вулицях все більше блокпостів та їжаків

12:46 ДПСУ: У прикордонному селищі Ріпки на Чернігівщині російські військові захопили місцевий відділ поліції, застреливши при в’їзді в населений пункт беззбройного місцевого жителя.

12:45 На 4 березня внаслідок ворожих обстрілів відключено 13 газорозподільних станцій (ГРС), сотні тисяч споживачів знаходяться без газопостачання - ТОВ "Оператор ГТС України".

12:44 У Херсонській області російські військові зупиняють місцевих мешканців і перевіряють телефони, влада міста закликає лишатися вдома і не наражатися на небезпеку - Херсонської ОВА.

12:43 «Чеське Радіо» на прохання Національної громадської телерадіокомпанії України UA: PBC запустило інтернет-трансляцію радіомовлення українською мовою на аудіопорталі та в мобільному додатку mujRozhlas.cz.

12:38 Міжнародна хакерська група Anonymous після оголошення «кібервійни» злочинному режиму Кремля «зламала» 2,5 тисячі сайтів в Росії та Білорусі.

12:34 Джерела СБУ: телевізійна мережа Мелітополя - під контролем загарбників

12:33 Українські військові оприлюднили відео, де черговий російський військовий телефоном розповідає батькам правду про те, що підрозділи РФ роблять на території нашої країни.

12:33 Найбільший розробник програмного забезпечення для будівництва та машинобудування американська транснаціональна корпорація Autodesk зупиняє роботу в РФ.

12:32 На Донеччині у Волновасі та Волноваському районі у підвалах лишається до 1 тисячі мирних людей, обласна влада продовжує вивозити людей власними силами - глава Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

12:30 У відповідь на російські агресію свою підтримку Україні висловила королева Іспанії – її величність одягнула вишиванку.

12:27 Королева Великої Британії Єлизавета II зробила пожертву Комітету з надзвичайних ситуацій Британії (DEC) на заклик допомогти українцям.

12:27 У латвійській столиці 5 березня від пам'ятника Свободи розпочнеться хода «Разом за Україну! Разом проти Путіна!».

12:27 Міністерство оборони закликає українців чинити тотальний народний спротив на територіях, які тимчасово зайняли російські загарбники.

12:16 АТ "Укрзалізниця" призначило низку додаткових поїздів на захід країни з Харкова, Кривого Рогу, Дніпра та Запоріжжя.(список за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3419911-ukrzaliznica-priznacila-dodatkovi-poizdi-zi-shodu-ukraini.html)

12:14 Найбільші VPN-сервіси відгукнулися на прохання кіберполіції припинити співпрацю з агресором.

12:13 Служба безпеки України оприлюднила відео допиту чергового військового із РФ, який виявився українським зрадником та у 2014 році перейшов на бік загарбника у Криму.

12:06 На Харківщину надійшло 9 вагонів і 20 фур гуманітарної допомоги з різних областей України та з-за кордону.

12:05 На межі Сумської і Полтавської областей ворог залишив свою техніку та втік. Залишені танки передадуть українській армії - глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

12:00 Україна звертається до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням терміново почати дії, необхідні для організації гуманітарних коридорів.

11:58 В Україні за вісім днів війни від зброї російських загарбників загинуло 28 дітей, ще 64 – зазнали поранень - радниця – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

11:56 Президент України Володимир Зеленський поінформував Прем‘єр-міністра Японії Кішіду Фуміо про ядерний тероризм, який Російська Федерація здійснює на Запорізькій атомній електростанції.

11:54 Російське командування уже використало не менше 95% підготовлених батальйонних тактичних груп і потребує термінового підтягування резерву – Секретар РНБО Данілов.

11:54 Із Чернівців до Харкова прибув потяг із гуманітарною допомогою. Кілька вагонів повністю заповнені продуктами, ліками та іншими необхідними речами.

11:51 Румунсько-український кордон перетнули ще дві – четверта та п’ята – автоколони з гуманітарною допомогою, зібраною Союзом українців Румунії (СУР).

11:50 Російського олігарха українського походження Михайла Вотфорда знайшли повішеним на території його маєтку поблизу Лондона – ЗМІ

11:46 Міністерство культури та інформаційної політики закликає українців підписати петицію за відключення Росії від PayPal.

11:44 Євросоюз почне розслідування злочинів Росії в Україні – Боррель

11:41 Міністерство закордонних справ України розчароване реакцією МАГАТЕ, яка у своїй заяві не наважилася вказати, що обстріл Запорізької АЕС здійснила Росія, і вимагає від МАГАТЕ чітких та рішучих дій.

11:41 У Києві оперативники Національної поліції затримали чергового диверсанта, який, за даними слідства, збирав відомості про місця розташування на території столиці військових частин, блок-постів та техніки Нацгвардії та ЗСУ.

11:37 У бельгійській столиці Брюсселі розпочалася надзвичайна зустріч міністрів МЗС країн-членів НАТО на тлі вторгнення російських військ в Україну.

11:36 Російські війська у Маріуполі обстрілюють залізницю, школи та дитсадки. Наразі ситуація у Маріуполі залишається складною – Національна гвардія України.

11:35 Єврейське агентство зібрало 15 мільйонів доларів для підтримки гуманітарної та рятувальної операцій на кордоні з Україною за тиждень війни з Російською Федерацією.

11:35 Колишній головний інженер Чорнобильської атомної електростанції Микола Штейнберг звернувся до ядерників світу щодо обстрілів Запорізької АЕС.

11:32 Зараз ворог підходить до Миколаєва з боку Корабельного району – місто готується дати відсіч - голова ОВА Віталій Кім.

11:31 Із Полтавської області вже відправили 200 тонн гуманітарної допомоги на Харківщину та Сумщину. Також формують ще один гуманітарний конвой вагою близько 100 тонн, який відправлять до Сумської області.

11:27 Сухопутні війська ЗСУ: В небі над Волновахою підрозділи ППО збили черговий ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34.

11:24 Зеленський: Світові лідери шоковані атакою Росії на Запорізьку АЕС, Велика Британія скликає засідання Ради безпеки ООН, а МАГАТЕ запускає свій центр інцидентів та надзвичайних ситуацій в режимі цілодобового реагування.

11:23 Хавбек «Аталанти» та національної команди України Руслан Малиновський: «Ми зараз з дружиною займаємось збиранням гуманітарної допомоги в Україну».

11:21 По Півдню України почали їздити так звані «ряджені», - особи, які зображають місцевих, нібито радих від того, що зустрічають російських загарбників - радник глави МВС України Вадим Денисенко.

11:20 Генштаб Збройних сил України закликає українців пробивати інформаційну блокаду Росії і завантажувати фото втрат загарбника до мапи РФ у Google.

11:17 Президент України Володимир Зеленський звернувся до громадян після обстрілу російськими військами Запорізької атомної електростанції, зазначивши, що українці пережили ніч, яка могла зупинити історію Української держави та Європи.

11:14 Прем’єр Чехії закликав Захід до максимальної рішучості після нападу військ РФ на Запорізьку АЕС

11:13 ГУ ДСНС області: На Одещині через небезпеку повторних ракетних ударів по військовій інфраструктурі поряд із селом Біленьке Білгород-Дністровського району евакуюють всіх жителів цього населеного пункту у безпечне місце.

11:12 Найбільша у світі компанія-виробник напівпровідникових елементів та пристроїв Intel заявила, що припиняє поставки своєї продукції до Росії та Білорусі.

11:11 Офіс генерального прокурора України: У селі Бишів Київської області внаслідок обстрілу збройними силами РФ загинув мирний житель, четверо поранені.

11:09 Підрозділ ППО під Затокою збив російський літак, що атакував один із об’єктів військової інфраструктури - ВМС Збройних сил Україні.

11:09  Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків: «Силами підприємства, виробників і волонтерів ми налагодили виробництво бронежилетів»

11:01 У Коростені на Житомирщині внаслідок російського авіаудару пошкоджено локомотивне депо - поліція Житомирської області.

10:57 Радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович: "Росіяни поступово знижують вимоги. Учора було включення міністра закордонних справи Росії Сергія Лаврова. Якщо ми уважно подивимося його, побачимо, що вони припинили розмовляти про «денацифікацію». Навіть про позаблоковий статус не дуже піднімалася тема. Йшлося про недопущення розміщення в Україні окремих видів наступальної зброї. Ось це зменшення ступеню вимог показує, що вони розуміють, що досягнути політичних цілей їм не вдається військовим шляхом"

10:55 На сьогодні з керівництвом Запорізької атомної станції немає зв'язку і в Енергоатомі впевнені, що люди працюють під дулами автоматів - в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

10:53 Європа усвідомлює, що має зупинити війну в Україні – Боррель

10:41 Українські військові із снайперською точністю потрапляють снарядами по ворожих цілях - ООС.

10:39 Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджає, що найближчим часом очікується комплексне та масштабне вкидання ворогом фейкових новин, яке здійснюватиметься із залученням усього спектру сучасних інформаційних засобів.

10:35 У Києві потрібні волонтери для роботи на продовольчих пунктах - КМДА

10:30 У Чернігові внаслідок ворожого авіабомбардування загинули 47 людей - ОДА.

10:29 У Зимненському жіночому монастирі УПЦ МП на Волині ДБР провело обшук.

10:25 Міністр оборони Олексій Резніков: Фрегат ВМС ЗС України "Гетьман Сагайдачний" було затоплено з метою, щоб ним не міг скористатися ворог.

10:24 Мер Охтирки Павло Кузьменко просить мешканців приватного сектору взяти до себе мам з дітьми та бабусь.

10:11 МВС: Біля Енергодару зосереджено близько 90 одиниць техніки та підрозділи кадирівців, які мали тепловізори та зброю для ефективного бою в нічних умовах.

10:07 У Харкові, який потерпає від обстрілів російських військових, працює хаб з гуманітарною допомогою - заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

10:02 У центрі Житомира російський авіаудар зруйнував будівлю ліцею №25 - Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

09:58 перший заступник голови КМДА Микола Поворозник: У Києві ніч пройшла спокійно, але під звуки сирен. Містян закликають не залишати домівки без нагальної потреби, аби вчасно спускатися в укриття.

09:55 НАЕК "Енергоатом" вважає ймовірним, що звернення мера Енергодара Дмитра Орлова могло бути записане під дулом автомата.

09:53 Служба безпеки України закликала громадян нашої держави поширювати правду про війну в Україні та перешкоджати загарбникам на кожному кроці.

09:51 Очільники та члени уряду Австрії, спікер парламенту та керівники парламентських фракцій відвідали українські греко-католицьку та православну громади Відня на знак солідарності з українським народом.

09:49 Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до українців, які проживають у різних країнах світу, із закликом допомогти захисникам. Є термінова потреба у бронежилетах та касках.

09:46 Прямого зв'язку із керівництвом Запорізької атомної електростанції наразі немає - Енергоатом

09:43 В Укрзалізниці повідомили, як евакуйованим орієнтуватися на вокзалі у польському Перемишлі (рекомендації за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3419750-v-ukrzaliznici-povidomili-ak-evakujovanim-orientuvatisa-na-vokzali-u-polskomu-peremisli.html).

09:43 Працівники Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) вирушили до України для розслідування воєнних злочинів РФ.

09:42 За підсумками восьми діб втрати російської армії перевищили 10 тис. вбитими. ЗСУ знищили мінімум одного російського генерала – МОУ Резніков.

9:38 Міністр оборони України Олексій Резніков: Україна вже дев'ятий день гідно дає відсіч російським військам, які вторглися на нашу територію, але найближчим часом відбудеться злам ситуації, тому для цього маємо бути зібраними.

09:37 На напрямку Буча-Ворзель вночі йшли гарячі бої, але місто Буча залишається українським - мер.

09:33 Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Захід зобов'язаний допомогти Україні в побудові системи протиповітряної оборони, інакше перевага Росії в повітрі призведе «до величезних втрат на землі».

09:32 Міністерство охорони здоров’я радить шукати потрібні медикаменти через сайт Tabletki.ua.

09:24 Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 04 березня орієнтовно склали: особового складу - близько 9166 осіб. Також зазначається, що війська РФ втратили 251 танк, 939 бойових броньованих машин, 105 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 18 засобів ППО, 33 літаки (інформація уточнюється), 37 гелікоптерів (інформація уточнюється), 404 одиниці автомобільної техніки, два легкі швидкісні катери, 60 цистерн з ПММ, три БПЛА оперативно-тактичного рівня.

09:22 За минулу добу через західний кордон до України повернулося понад 11 тис українців, які їдуть боронити Батьківщину - Держприкордонслужба.

09:19 У Маріуполі очікується отримання детального плану гуманітарного “зеленого коридору” за умови оголошення режиму тиші – міська рада.

09:15 Втрата можливості охолоджувати ядерне паливо на ЗАЕС призведе до катастрофи - Держатомрегулювання

09:15 Корпорація Boeing оголосила про пакет екстреної гуманітарної допомоги для України в розмірі 2 млн доларів.

09:08 Адміністрація Джо Байдена надасть тимчасове послаблення вимог щодо депортації та дозволи на роботу українцям, які вже перебувають у США

09:01 Тільки закрите небо різко зупинить ескалацію – ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-