Метою Росії в Україні є не лише окупація, а й геноцид – Кислиця

Метою Росії в Україні є не лише окупація, а й геноцид – Кислиця

Укрінформ
Війна, яку веде Росія проти України, показує, що метою агресора є не лише окупація, а й геноцид, заявив у середу під час засідання надзвичайної спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Про це у середу під час засідання надзвичайної спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

«Уже зараз зрозуміло, що метою Росії є не лише окупація, а геноцид. 7-8 березня 2022 року Міжнародний cуд у Гаазі проведе відкриті слухання у справі щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації)», - сказав Кислиця.

За словами постпреда, «вони прийшли на українську землю не лише для того, щоб убити деяких із нас. Не лише змінити курс і пріоритети. Вони прийшли позбавити Україну самого права на існування… Більш як 80 років тому інший диктатор намагався остаточно вирішити питання іншого народу».

Також, нагадав він, прокурор Міжнародного кримінального суду вирішив розпочати офіційне розслідування ситуації в Україні. Неспровокована ескалація російської агресії проти України дає підстави вважати, що на території України здійснюються злочини, які підлягають юрисдикції МКС, - воєнні злочини та злочини проти людяності.

Кислиця процитував виступ судді Роберта Джексона під час Нюрнберзького процесу над нацистами: «Наша позиція полягає в тому, що які б претензії не мала нація, хоч би яким неприйнятним вона вважала статус-кво, агресивна війна є незаконним засобом для вирішення цих претензій чи зміни цих умов… Ці обвинувачені справді вели агресивну війну, війну з порушенням договорів. Вони напали на своїх сусідів і вторглися в їхні країни з метою проведення зовнішньої політики, яка, як вони знали, не могла бути досягнута заходами, не пов'язаними з війною».

Ці слова сьогодні адресовані Путіну, Шойгу, Лаврову, Володіну, Матвієнко і, можливо, ще десяткам осіб у Росії, зазначив Кислиця, «але точно не громадянам Росії, які намагаються зберегти свою гідність».

Зіткнувшись із тотальним опором українського населення, режим Путіна розпочав широке застосування невибіркової зброї, такої як реактивні системи залпового вогню та авіабомби, проти житлових районів. Українці гинуть від російських балістичних ракет та термобаричної зброї, сказав Кислиця.

«Одну з ракет скинули на Меморіал Голокосту «Бабин Яр» – священне місце вшанування євреїв, українців, ромів та представників інших етнічних груп, убитих нацистами під час Другої світової війни. Яка гірка іронія, коли жертв нацистів удруге вбивають сучасні нацистські послідовники», - зазначив він.

Після голосування Кислиця запросив представників держав-членів ООН розписатися на Статуті ООН - «маленькій блакитній книжечці глобального масштабу». «Кожен голос «за» резолюцію та підпис країни, яка проголосувала «за», буде історичним підтвердженням Статуту, - додав він. - Дуже легко підписати Статут у мирний час. Підписати, виконати та підтвердити Статут під час війни є обов’язком».

За його словами, він передасть підписану книжку генеральному секретареві ООН, щоб він зберігав її у своєму кабінеті й «отримував натхнення від того, що переважна більшість націй все ще довіряє ООН».

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна асамблея ООН у середу ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення Росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території. Рішення ухвалено безпрецедентною кількістю голосів під аплодисменти: «за» проголосувала 141 країна, «проти» - 5, утрималося – 35.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-