Російські війська обстрілюють українські лікарні та медтранспорт – Денісова

Російські війська обстрілюють українські лікарні та медтранспорт – Денісова

Укрінформ
Російські загарбники проводять цілеспрямовані обстріли медзакладів і медтранспорту, порушуючи право на життя та здоров’я українців.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала у Телеграмі Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

«Здійснюючи загарбницький напад на Україну, війська Російської Федерації проводять цілеспрямовані обстріли медичних закладів та медичного транспорту, порушуючи право на життя та здоров’я українців», - уточнила український омбудсман.

За її словами, Конвенцією про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, Конвенцією про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12 серпня 1949 року, Додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), встановлено суворі вимоги щодо захисту медичного персоналу, медичного транспорту та лікувальних закладів.

Вона зазначила, що міжнародне гуманітарне право забороняє під час збройних конфліктів напади, спрямовані проти медичного персоналу та об’єктів.

«Але ворог підступно цілить по лікарнях та вбиває медиків. Під Києвом окупанти розстріляли лікаря М. Калабину, яка намагалася врятувати поранену ними дитину. З артилерії обстріляно лікарню № 3 у Харкові, Василівську лікарню у Запорізькій області, військовий шпиталь під Києвом, пологові будинки у мм. Житомирі та Маріуполі та багато інших закладів», - зазначила вона.

При цьому, за даними Денісової, загарбник відмовляє у встановленні «зелених коридорів» для вивезення поранених та мирного населення і доставлення медикаментів, залишаючи як українців, так і власних військових на смерть.

На її переконання, такі дії російських військових є черговим свідченням геноциду українського народу та мають бути враховані кримінальним судом у Гаазі.

«Звертаюсь до Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні у рамках свого мандату сприяти встановленню «зелених коридорів» для вивезення мирних жителів та поранених з населених пунктів, де проводяться активні бойові дії, та наданню належної гуманітарної допомоги», - поінформувала український омбудсман.

Також вона закликала міжнародну спільноту врахувати ці факти винищення мирних українців, максимально посилювати санкційний тиск на державу-терориста та прийняти нарешті рішення про закриття неба над Україною.

«Україна бореться не лише за себе, Україна бореться за весь цивілізований світ», - написала вона.

Як повідомлялося, 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. З того часу війська РФ неодноразово порушували закони і звичаї ведення війни: обстрілюють мирне населення, в тому числі із забороненої зброї, використовують цивільних як «живий щит» тощо.

Україна направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор МКС Карім Хан ініціював початок повноцінного розслідування ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-