Путіна й Лукашенка притягнуть до відповідальності за воєнні злочини в Україні - Європарламент

Путіна й Лукашенка притягнуть до відповідальності за воєнні злочини в Україні - Європарламент

Укрінформ
Росія розпочала жорстоку та неспровоковану війну проти суверенної України лише за її демократичний вибір, тож вся Європа встає поряд з Україною у її боротьбі проти російського вторгнення та готова надати народу України всю можливу допомогу.

Про це сьогодні під час відкриття надзвичайного пленарного засідання Європарламенту, яке цілком присвячено агресії Росії проти України, заявила Президент цієї Євроінституції Роберта Мецола, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від імені Європейського парламенту я рішуче засуджую російську військову агресію проти України та висловлюю солідарність з усіма, хто зараз страждає або загинув. Послання від Європи є дуже чітким - ми станемо поряд, ми не будемо відводити погляд, коли хтось бореться на вулицях за наші цінності та зупиняє величезну путінську машину війни. Ми підтримуємо юрисдикцію Міжнародного кримінального трибуналу та розслідування військових злочинів, що були скоєні в Україні. Ми притягнемо його (Путіна – ред.) до відповідальності, як і Лукашенка», - наголосила Президент Європарламенту.

Вона зауважила, що наразі вся Європа постала перед екзистенційною загрозою. Українці, які зараз ведуть мужню боротьбу за власну свободу і за саме існування власної країни, є джерелом натхнення для всіх європейців, тому що доводять – ті європейські цінності та спосіб життя мають бути захищені.

За словами Роберти Мецоли, сусідні з Україною країни ЄС вже прийняли сотні тисяч біженців із України. Європейці надають притулок українцям у своїх домівках. Європа вже застосувала проти агресора масивний пакет санкцій, і вона готова йти далі та надає Україні так потрібну зараз зброю. Європа закрила своє небо для будь-яких російських літаків та рухається до від’єднання Росії від платіжної системи SWIFT. Європейці заборонили діяльність в своїх країнах кремлівських пропагандистів. Європейські громадяни, установи, організації та спортивні клуби зайняли дуже чітку позицію – в них не може бути місця для агресора.

Роберта Мецола нагадала, що Європейський Парламент має довгу та горду історію боротьби з автократичними режимами. У цьому контексті вона оголосила про намір повністю заборонити доступ для будь-яких представників Кремля до приміщення Європарламенту, оскільки агресору та розпалювачу війни не місце у домі демократії.

«Європа готова рухатися далі. Ми визнаємо європейську перспективу України. В нашій резолюції чітко зазначено – ми вітаємо подання України про набуття статусу країни-кандидата. І ми будемо працювати над досягненням цієї мети. Тому що ми будемо і повинні зустрічати майбутнє разом.

Роберта Мецола визначила чотири важливі напрямки, яких має досягати Європейський Союз перед фактом поточних викликів з безпеки, що виходять від РФ.

Перший із них полягає у припиненні залежності ЄС від російського газу, що вимагає подвоєння зусиль з диверсифікації всієї європейської енергетичної системи. Це скоротить прибутки автократів та одночасно зміцнить енергетичну безпеку Євросоюзу.

Другий напрямок – Європа не буде надалі вітати кремлівську готівку. Путінські олігархи, що є причетними до фінансування путінського режиму, не зможуть надалі скористатися своєю купівельною спроможністю та сховатися за респектабельністю.

«Третє. Інвестиції у нашу оборону мають відповідати нашій риториці. Європа має рухатися до того, щоб мати реальний безпековий та оборонний Союз», - наголосила Президент Європарламенту.

Четвертим пунктом Роберта Мецола назвала необхідність посилення боротьби з кремлівською дезінформацією. У цьому контексті вона закликала операторів соціальних мереж та електронних послуг усвідомити повною мірою свою відповідальність, оскільки, за її словами, не існує жодної нейтральності «між пожежею та пожежниками».

Президент Європарламенту подякувала керівникам Євроінституцій за підтримку єдності країн ЄС перед фактом спільної загрози та підкреслила, що Євросоюз стоїть поряд із Україною у її боротьбі.

Як повідомлялося, Президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська шостий день обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії, як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-