Захоплена окупантами ЧАЕС працює у плановому режимі, персонал не відпускають

Захоплена окупантами ЧАЕС працює у плановому режимі, персонал не відпускають

Укрінформ
Захоплена окупантами ЧАЕС працює у плановому режимі, але персонал не відпускають та не дозволяють його ротацію.

Про це повідомила Суспільному речниця Державного агентства з управління зоною відчуження Євгенія Кузнєцова, передає Укрінформ.

За її словами, серед заручників опинилися виконувач обов’язків гендиректора АЕС Валерій Сейда і люди, які в той день були на зміні. Працівники станції кажуть, що їм дозволяють відпочивати, але змінити їх не можна.

"Їх кілька десятків людей, їх не випускають. Ротацію не дозволяють. Їх годують, персонал готує собі сам із тих продуктів, які є в їдальні. Дозволять їм їсти та допускають до робочих місць. Російські військові готують собі із наших продуктів, але привезли із собою власного кухаря", — сказала Кузнєцова.

Вона повідомила, що на станції залишилась певна кількість російських військових, які "охороняють" і утримують об'єкт під своїм контролем. Основна техніка, яка захоплювала ЧАЕС, рушила на Київ, Іванків та Димер. Наразі станція працює у плановому режимі.

"Важка техніка, яка здійняла пил (радіоактивний - ред.), їздила не по туристичних маршрутах, а там, де їм цього хотілось. Вони могли й до "рудого лісу” заїхати, куди завгодно. Для мирних людей це безпечно, це небезпечно для них самих. Вони цей пил підняли, вони ним надихались, вони його вдихнули, він на слизовій", — зазначила речниця ДАВЗ.

Як повідомлялося, 24 лютого об’єкти ЧАЕС у зоні відчуження були взяті під контроль російськими окупантами. Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами та про збільшення рівня радіації у Чорнобильській зоні відчуження. Радіаційний фон підвищений у зв'язку з пересуванням військової техніки загарбника.

Тимчасовий очільник ЧАЕС Валерій Сейда заявляв, що на період воєнного стану на АЕС вводиться режим вимушеного простою.

Президент Володимир Зеленський розцінив захоплення ЧАЕС як "оголошення війни всій Європі".

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. По низці українських міст були завдані ракетні удари, атаковані військові об'єкти Збройних сил України.

В Україні запроваджено воєнний стан. Президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-