СБУ відкриває справи через вторгнення Росії

СБУ відкриває справи через вторгнення Росії

Укрінформ
Головне слідче управління СБУ за фактом вторгнення ЗС РФ на територію північних, східних та південних областей України, нанесення авіаційних і артилерійських ударів по військовим об’єктам і військовим формуванням України розпочало кримінальне провадження.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

«Офісом Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому 24 лютого 2022 року Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, за фактом вторгнення ЗС Російської Федерації на територію північних, східних та південних областей України, нанесення авіаційних і артилерійських ударів по військовим об’єктам та військовим формуванням України», - йдеться у повідомленні.

Провадження розслідується за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110 та ч. 2 ст. 437 КК України).

Наголошується, що дії ЗС РФ були вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України, у порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також міжнародного права, зокрема, низки міжнародних договорів.

«Такі дії вже спричинили тяжкі наслідки, в тому числі у вигляді загибелі та поранення військовослужбовців і мирних мешканців, а також пошкодження та руйнування об’єктів військової та цивільної інфраструктури», - уточнюється у повідомленні.

Підкреслюється, що відповідно до статті 51 Додаткового протоколу від 08.06.1977 до Женевських конвенцій від 12.08.1949, які регулюють питання захисту цивільного населення під час війни, цивільні особи та цивільні об’єкти не повинні бути об’єктами нападу. Умисні та невибіркові напади на цивільних осіб і цивільні об’єкти правоохоронними органами кваліфікуються та вносяться до ЄРДР в оперативному порядку за ст. 438 КК України (порушення законів и звичаїв війни).

«Органи прокуратури та вся правоохоронна система працюють злагоджено та скоординовано. Фіксуються та документуються всі випадки вторгнення і застосування озброєння, а також заборонених методів і способів ведення війни та інші порушення міжнародного гуманітарного права підрозділами збройних сил РФ. Проводяться необхідні першочергові слідчі дії», - зазначається у повідомленні.

У ОГП закликали всіх, кому відомо про вчинення злочинів у ході збройної агресії РФ інформувати на гарячу лінію Офісу Генерального прокурора: (044)-280-00-16; +38068-040-76-34 та на електронну пошту conflict@gp.gov.ua.

Як повідомлялося, Глава країни-агресора Володимир Путін оголосив про початок спеціальної військової операції на Донбасі. Близько 4 ранку 24 лютого Росія завдала ударів по Україні та розпочала війну.

Зокрема, російські війська завдали ракетно-бомбових ударів по аеродромах у Борисполі, Озерному, Кульбакиному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних сил України.

Державний кордон України на ділянці з Росією та Білоруссю зазнав атаки з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю.

Російська броньована техніка порушила український кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

Окрім того, атаки відбуваються з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та із АР Крим.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території України запроваджується воєнний стан.

Верховна Рада зранку 24 лютого затвердила указ Президента про запровадження воєнного стану на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-