РФ тримає на території Білорусі дев'ять тисяч військових - Резніков

РФ тримає на території Білорусі дев'ять тисяч військових - Резніков

Укрінформ
Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся з проханням про організацію телефонної розмови з міністром оборони Білорусі Віктором Хреніним у зв'язку з продовженням російсько-білоруських навчань "Союзна рішучість-2022".

Про це очільник МОУ повідомив на брифінгу в Укрінформі.

“Що стосується мого контакту з міністром оборони Білорусі.., ми з ним домовились про прямі взаємодії. Я йому написав учора листа і через аташе Республіки Білорусь в Україні звернувся, що я прошу організувати телефонну розмову сьогодні, для того щоб поставити прямі запитання: а що відбувається? Вони офіційно повідомили про продовження тих навчань (з РФ - ред.), тому формально навчання не завершено, тому російські війська залишаються”, - наголосив Резніков.

За його даними, на території Білорусі наразі перебуває 9 тисяч російських військових, а також техніка, обладнання, включаючи ракетне озброєння.

Читайте також: Відеозвернення ватажків «Л/ДНР» де-факто документує злочин Росії – глава Міноборони

“Але хочу сказати, що такого контингенту, що хтось розповідає, що буде напад на Київ з білоруської сторони, - вибачте мені, це смішно звучить. А от погрожувати, лякати нас, створювати ситуацію такого нібито оточення — так, це працює. Тому й почались навчання й у Придністров'ї, щоб ми з вами напружились, щоб відволікали наш ресурс, щоб розфокус відбувався. Але ще раз повторюю: ЗСУ під керівництвом главкома, Генерального штабу, команди професійних бойових офіцерів готові до будь-якого сценарію”, - заявив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін і Олександр Лукашенко вирішили продовжити «перевірку сил реагування Союзної держави», яка мала закінчитися 20 лютого в межах білорусько-російських навчань "Союзна рішучість-2022".

Читайте також: Резніков переконаний, що існує маневр для уникнення масштабної війни

Перевірка відбувалася в два етапи. На першому етапі (2-9 лютого) на території Білорусі було створено угруповання військ. Також відпрацьовувалася організація охорони та оборони важливих державних, військових об'єктів та повітряного простору.

На другому етапі, з 10 по 20 лютого, згідно зі сценарієм, відпрацьовувалися відбиття зовнішнього нападу, протидія тероризму.

Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо її кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих «гарантіях безпеки» з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Північноатлантичного альянсу від своєї політики безпеки.

Читайте також: Українська армія не планує ніде жодних наступальних дій — Резніков

17-18 лютого розпочалося загострення ситуації на сході України. Керівництвом маріонеткових «республік» ОРДЛО було заявлено про початок евакуації жінок, дітей, людей похилого віку насамперед із населених пунктів лінії розмежування. У суботу в ОРДЛО оголошено "загальну мобілізацію".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-