Україна вимагає від РФ розблокувати переговори про обмін – Зеленський

Україна вимагає від РФ розблокувати переговори про обмін – Зеленський

Укрінформ
Україна вимагає розблокувати переговорний процес з РФ щодо ОРДЛО та обміну полоненими.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на Мюнхенській безпековій конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ще 2 роки тому я підписав закон про безумовний допуск представників гуманітарних організацій до утримуваних осіб. Але на тимчасово окуповані території їх не пускають. Після двох обмінів полоненими РФ заблокувала процес, хоча Україна передавала погоджені списки. Катування і тортури у сумнозвісній тюрмі «Ізоляція» в Донецьку стали символом порушення прав людини. Відкриті нами у листопаді 2020 року два нові КПВВ у Луганській області так і не запрацювали – і тут бачимо відверту обструкцію під надуманими приводами", - заявив глава держави.

Читайте також: Один постріл може інколи призвести до війни: Зеленський прокоментував провокації з ОРДЛО

Він підкреслив, що Україна робить усе можливе, аби зрушило обговорення і політичних питань.

"Півтора року у ТКГ лежать наші драфти законів про особливості місцевого самоврядування і недопущення переслідування осіб у зв’язку з подіями в ОРДЛО. Та і тут ми бачимо відверте небажання з російського боку вести діалог. Вчора і сьогодні Україна наполягає на засіданні ТКГ. Вчора і сьогодні Росія відмовляється від його проведення. Ми вимагаємо негайно розблокувати переговорний процес", - заявив Президент.

За його словами, Україна послідовно виконує Мінські і Нормандські домовленості та прагне дипломатичного врегулювання збройного конфлікту, виключно на основі міжнародного права.

Читайте також: Відео терористів із закликом про евакуацію з ОРДЛО записали 16 лютого

Зеленський також нагадав, що 2 роки тому разом із президентами Франції, РФ і канцлером Німеччини домовлено про повномасштабне припинення вогню. Україна дотримується його попри постійні провокації з іншого боку. Крім цього, за словами Президента, Україна постійно вносить нові пропозиції в межах Нормандської четвірки і ТКГ. Але в реальності в зоні ООС гинуть українські бійці та мирні громадяни, руйнується цивільна інфраструктура.

"Особливо показові останні 2 дні. Масовані обстріли із зброї, забороненої Мінськими угодами. Важливо припинити обмежувати допуск спостерігачів ОБСЄ на тимчасово окуповані території України. Їм погрожують. Їх залякують. Заблоковані всі гуманітарні питання", - акцентував Зеленський.

Як повідомлялося, в українській делегації в ТКГ заявили, що російська сторона відмовилася брати участь у позачерговому засіданні 18 лютого, яке ініціював Київ.

Спецпредставник глави ОБСЄ в ТКГ Мікко Кіннунен поінформував, що Тристороння контактна група збереться зранку 19 лютого.

Проте Російська Федерація не взяла участі і в цьому засіданні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-