Україна в ТКГ постійно подає уточнені списки для обміну «всіх на всіх» - Костін

Україна в ТКГ постійно подає уточнені списки для обміну «всіх на всіх» - Костін

Укрінформ
Українська делегація в ТКГ з весни 2020 року постійно подає оновлені та уточнені списки для обміну утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".

Про це заявив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ Андрій Костін в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

Він зазначив, що українська сторона завжди наполягала на пріоритетності гуманітарних питань, вирішення яких має йти постійно і паралельно і не може бути поставлене в залежність від динаміки переговорного процесу по всіх інших напрямках.

«З нашої точки зору – це аксіома…Тому Україна наполягає на першочерговому вирішенні гуманітарних питань – тобто, безумовний обмін "всіх на всіх" – з нашого боку підготовлено все, що можна, і про це давно всім відомо. З весни 2020 року ми постійно подаємо оновлені та уточнені списки для обміну», - сказав Костін.

Він наголосив, що використання Росією цього питання як інструмента підвищення ставок в переговорному процесі з інших питань абсолютно неприпустимо.

Читайте також: Представник України у ТКГ розповів, як просуваються переговори щодо звільнення полонених

«Про це йдеться на всіх зустрічах і, в тому числі в "нормандському форматі". Перше з основних наших завдань – це обмін. Всі наші громадяни, які незаконно утримуються на непідконтрольній території, повинні бути повернуті додому», - наголосив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

Читайте також: Питання миру треба обговорювати і в ТКГ, і в Нормандському форматі - Костін

Він додав, що другим завданням на гуманітарному треку є безумовний допуск Міжнародного комітету Червоного хреста на тимчасово окуповані території, а третім – відкриття контрольно-пропускних пунктів.

«Знову ж таки, ми зробили все необхідне. Все побудовано, відкрито, інфраструктура підготовлена. І на кожному засіданні ТКГ, і на кожному засіданні радників "нормандського формату" ми піднімаємо це питання», - запевнив Костін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-