Відведення військ РФ: Путін сигналізує світові про готовність до переговорів

Відведення військ РФ: Путін сигналізує світові про готовність до переговорів

Укрінформ
Поки що росіяни відводять свої війська від українського кордону лише на словах свого Міністерства оборони

Наприкінці минулого тижня в РФ заявили, що частково відводять свої війська. Йдеться про Західний військовий округ, що межує з Україною. За даними штабу округу, підрозділи бригад зв'язку, передові загони інженерних підрозділів, а також радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) прибувають в пункти постійної дислокації. «Війська і авіація завершили планову перевірку боєготовності й повертаються в місця базування», – зазначив командувач військами ЗВО Олександр Журавльов. Наразі, згідно з повідомленням, у підрозділах поповнюються запаси паливно-мастильних матеріалів, ракет та боєприпасів, витрачених під час тактичних навчань. Зважаючи на те, що офіційних підтверджень цієї інформації наразі немає, ми поцікавилися в експертів: росіяни справді почали реальну деескалацію? І що на це вказує, а що – ні? Врешті-решт, які прогнози?

У військовому плані нічого не змінилося…

«Росія як продовжувала агресію проти України, так і буде продовжувати. І нікуди війська не будуть відводитися, оскільки, якщо довкола України з 2017 року перебувають три армії (перша танкова, 20-та зі штабом у Воронежі та 8-ма, яка керує та забезпечує 1-й і 2-й армійські корпуси на Донбасі. – Ред.), готові до нападу, то куди їх можна відвести – в пункти постійної дислокації, які знаходяться в кількох кілометрах від українського кордону?» – запитує заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Тобто навіть після того, як війська РФ вийшли з полігонів і повернулися назад в казарми…

«Вони все одно знаходяться поруч з кордонами України – в пунктах постійної дислокації. З військового погляду я не бачу абсолютно жодних змін – деескалації немає», – наголосив військовий експерт.

Офіцер запасу, експерт з нацбезпеки і оборони Катерина Коваль: «Те, що наразі відбувається поблизу кордонів України – це не деескалація, це «маневри». Тобто повернення підрозділів у місця постійної дислокації ще не означає, що через певний проміжок часу не будуть проводитись навчання за участю інших підрозділів недалеко від кордонів України».

«Нагадаю, що перекидання російських військ до кордону з Україною розпочалося у жовтні 2021 року, а тому ротація вже має бути проведена для низки підрозділів», – доповнює попередніх спікерів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. – А з урахуванням так званих навчань у Білорусі концентрація російських підрозділів збільшується».

Отже, найближчі тижні покажуть, наскільки заявам російської сторони можна вірити.

«Якщо кількість російського угруповання біля наших кордонів продовжить збільшуватися, то це лише підтвердить те, що заявам і обіцянкам російської сторони ніколи не можна вірити», – наголошує пан Коваленко.

Він більш ніж переконаний, що, як мінімум, до кінця лютого Москва не піде на деескалацію: «Це зумовлено тим, що Кремль до останнього розраховуватиме досягти своїх цілей – поступок від Заходу з питань вступу України до НАТО та розширення Північноатлантичного альянсу. А іншим способом, окрім загрози війни, там не бачать, як цього досягти».

…втім, тон Путіна і його підлеглих став більш обережним

Нарешті, публіцист Віталій Портніков також наголосив на тому, що сама по собі заява командувача військами ЗВО РФ Журавльова ще нічого не означає. Однак важливий сам факт того, що в Росії взагалі стали говорити про відведення військ. Про це він пише в своєму блозі, розміщеному на порталі «Вот Так» (проект білоруського телеканалу Белсат). За словами Портнікова, йдеться про зміну акцентів.

Сама по собі заява командувача військами ЗВО РФ ще нічого не означає
Сама по собі заява командувача військами ЗВО РФ ще нічого не означає

«Зміна акцентів, яка вказує на готовність продовжувати діалог із Заходом навіть у ситуації, коли Сполучені Штати та інші країни-члени НАТО навідріз відкидають вимоги Москви про нерозширення Альянсу за рахунок колишніх радянських республік. Втім стверджувати, що цей діалог – вже дорога до деескалації, а заява про відвід військ – перша її ознака, я б все ж поки не став», – каже публіцист.

Пан Портніков нагадує, як у 1967 році, напередодні Шестиденної війни на Близькому Сході, тодішній президент Єгипту Гамаль Абдель Насер пропонував радянському керівництву погодитися з ініціативою прем'єр-міністра Ізраїлю Леві Ешколя, який хотів прилетіти до Москви і спробувати за допомогою керівників СРСР домогтися деескалації ситуації в регіоні. Насер вважав, що такий візит і переговорний процес допоможуть йому краще підготуватися до війни з Ізраїлем. І Путін може виходити з таких же передумов.

«Утім, все ж не можна не помітити, що після жорстких заяв Байдена і погроз Заходу про введення безпрецедентних санкцій проти РФ тон Путіна і його підлеглих став більш обережним», – звертає увагу пан Портніков.

Тому шанси на те, що великої війни в східноєвропейському регіоні не буде, все ж збільшилися. Що, звичайно ж, не виключає спроб дестабілізації ситуації на Донбасі і енергетичного диктату Москви.

«Адже якщо ситуацію з ескалацією на кордоні вдасться врегулювати, вже в найближчі місяці ми зможемо почути новини про сертифікацію газопроводу «Північний потік-2», що дозволить Росії набагато жорсткіше розмовляти з Україною на тему поставок енергоресурсів і енергетичної незалежності країни як такої», – зауважив публіцист.

На Донбасі ж, каже він, Росія може скористатися ситуацією для того, щоб демонстративно збільшити поставки зброї в регіон і посилити напруженість на лінії зіткнення – в тому випадку, якщо чергове відновлення консультацій в «нормандському форматі» прогнозовано завершиться відмовою Києва від прямих переговорів з представниками маріонеткових адміністрацією «народних республік».

«Інструментів для ескалації у Путіна достатньо і без великої війни», – підкреслив Віталій Портніков.

На цю деталь також вказав і Михайло Самусь: «Очевидно, що в Кремлі намагаються дещо знизити градус. Хочуть показати міжнародній спільноті, що, мовляв, ми ж вам казали, що нікому не погрожуємо. Перед цим було кілька заяв і Патрушева, і Лаврова про те, що РФ ніколи не загрожувала Україні і що ніяких планів щодо нападу немає. І тут же з’являється повідомлення, що вони нібито відводять війська. Гадаю, що все це частина інформаційної війни. Ще раз: з військової точки зору оце «відведення» нічого не означає, але з дипломатичної…»

Навіть попри те, що Захід дав недвозначну відповідь РФ щодо так званих ультимативних «гарантій безпеки» (детальніше про це в нашому попередньому матеріалі), Кремль, стверджує заступник директора ЦДАКР, готовий до продовження торгу. Зокрема, він згадав про Радбез ООН, який США скликали 31 січня для обговорення українського питання.

Захід дав недвозначну відповідь РФ
Захід дав недвозначну відповідь РФ

«Засідання Радбезу – це важлива подія, яка може вплинути на ситуацію. РФ намагається створити ілюзію того, що вона, насправді, виключно говорить про діалог, а не про якісь військові загрози», – зауважив пан Самусь.

Втім, з точки зору намірів Путіна – можуть бути варіанти.

«РФ не може постійно нагнітати. Або кажи А, або кажи Б. Тобто або наступаєш, або – ні. Наступати для РФ в даній ситуації дуже ризиковано. Тому вона сигналізує світові про готовність до переговорів. Але, як це буває під час торгів, вона намагається здобути для себе щось вигідне, – підкреслює військовий експерт. – Наступного тижня має пройти зустріч радників Нормандського формату. Мінські домовленості виносяться зараз на перше місце. Тиск на Україну продовжиться. Сподіваємося, що наші партнери і друзі зберігатимуть рішучість у підтримці нашої держави».

Зрештою, багато чого залежатиме, насамперед, від стійкості України.

Між тим… Роспропаганда анонсує «наступ ЗСУ на Донбас»

Про «підготовку наступу» ЗСУ йшлося в сюжеті програми «Вєсті» центрального канал у «Россия 1» у вечірній праймтайм 26 січня. Зокрема, ведучий у студії Ернест Мацкявічус сказав: «…Там (в «ДНР/ЛНР») попередили Київ, що підготували контрзаходи на випадок українського наступу та закликали ЗСУ відмовитись від завідомо безуспішної агресії. А про те, що вона дуже ймовірна, свідчать дані розвідки «ДНР». До лінії зіткнення доставляють боєприпаси, військові шпиталі готуються до прийому поранених, а націоналісти вербують добровольців… Ситуація на Донбасі стає дедалі небезпечнішою…»

Поряд з цим пресслужба окупантів із так званих «ЛНР» повідомляє: «Военно-политическим руководством Украины продолжается активная подготовка к агрессии против Народных республик…»

Як чорт із табакерки як завжди вискочив і лідер ЛДПР Владімір Жириновський із закликом поставити «ДНР» і «ЛНР» «найсмертельнішу зброю».

«Конечно, мы это поддержим, и сами предлагали направить оружие на Донбасс уже много раз. Поставить нужно не просто какое-то оружие, а самое современное, самое смертоносное. Выстрел, удар и выжженное поле осталось», – написав він.

Директорка з досліджень Європейської експертної асоціації Марія Авдєєва в коментарі Укрінформу заявила, що щільність нинішнього інформаційного супроводу агресивних дій Кремля свідчить про те, що інформаційним операціям на цьому витку гібридної війни Росії відведена особлива роль.

«У всіх сценаріях та варіантах агресії, які Кремль може реалізувати щодо України, незмінним залишається використання дезінформації й інформаційних операцій. Російська тактика спрямована на те, щоб поширювати серед українців страх, невпевненість, перевірити можливу реакцію України та її союзників. Іншою можливою метою є прикриття військових операцій Кремля на окупованому Донбасі», – каже експертка.

Кількість дезінформаційних і маніпулятивних повідомлень про ситуацію в Україні, які зараз поширюються мережею підконтрольних Кремлю ЗМІ, говорить про те, що ситуація надзвичайно серйозна, а загроза реальна.

«Рівень дезінформації такий самий або навіть перевищує 2014 рік до окупації Криму та війни на Донбасі», – наголошує вона. І додає, що контрольовані російськими спецслужбами медіа канали зображають Україну агресором, який готує атаку на Донбас: «Щодня маргінальні Telegram-канали публікують нові «докази», які мають на меті показати, що українські військові за допомогою союзників – США, Канади, Великобританії – готують різного роду провокації. Ці повідомлення потім потрапляють на федеральні російські ЗМІ та підкріплюються заявами російських політиків та посадовців».

Останнім часом серед основних обговорюваних тем – можливе визнання Росією незалежності так званих «ЛНР» і «ДНР», а також направлення до «республік» допомоги у вигляді «добровольців», які мають «допомагати» протистояти уявному нападу з боку України.

паспортизація жителів окупованого Донбасу дозволяє Кремлю вдатися до провокацій
Паспортизація жителів окупованого Донбасу дозволяє Кремлю вдатися до провокацій

«Окрім цього, масова паспортизація жителів окупованого Донбасу дозволяє Кремлю вдатися до риторики щодо захисту російськомовних громадян. Наразі ми спостерігаємо у інформаційному полі дуже тривожну тенденцію. На інформаційних ресурсах, підконтрольних російським спецслужбам, створюється видимість підготовки Україною та її західними партнерами атаки на Донбас. Це говорить про те, що Росія готує інформаційне підґрунтя для провокацій», – акцентує пані Авдєєва.

За її словами, ці провокації можуть бути реалізовані саме російськими спецслужбами із подальшим звинуваченням України та обґрунтуванням військової відповіді.

«Такою відповіддю може бути локальна операція «під прапором» 1-го та 2-го армійських корпусів так званої «народної міліції», – підкреслила Марія Авдєєва.

Власне, щодо згаданих армійських корпусів…

Пресслужба операції Об'єднаних сил з посиланням на інформацію української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє: «Виявлено та зафіксовано чергові факти порушень Мінських домовленостей із боку збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Зокрема розміщення на тимчасово окупованій території 70 одиниць військової техніки збройних формувань РФ»

У зоні дій так званого «1-го армійського корпусу» всього розміщено сім одиниць озброєння та військової техніки, з них з порушенням лінії відведення в районі Новоселівки (37 км від лінії зіткнення) – три танки невстановленого типу, в районі Докучаєвська (30 км від лінії зіткнення) дві бойові броньовані машини невстановленого типу, поблизу Тернового (57 км від лінії зіткнення) виявлені дві буксирувані артилерійські установки невстановленого типу.

В зоні дій так званого «2-го армійського корпусу» всього розміщено 63 одиниці озброєння та військової техніки: у районі Міусинська (62 км від лінії зіткнення) – три артилерійські установки невстановленого типу і 5 танків невстановленого типу; у районі Мирного (28 км від лінії зіткнення) – 23 танки невстановленого типу, самохідні 10 гаубиць невстановленого типу, 12 буксируваних артилерійських установок невстановленого типу; у районі Шимшинівки (27 км від лінії зіткнення) – сім танків невстановленого типу.

«Також зафіксована військова присутність в зоні безпеки в районі Калинового (60 км від лінії зіткнення) – три бойових машини піхоти», – наголосили в пресслужбі ООС.

Нарешті, провідний американський аналітик Інституту вивчення війни у Вашингтоні (Institute of War Studies) Мейсон Кларк в ефірі «Польського радіо» повідомив: «Хоча ми все ще вважаємо, що великомасштабне вторгнення малоймовірне (через високі людські та економічні втрати), але існує велика ймовірність того, що російські війська відкрито увійдуть на Донбас до кінця лютого».

Отже, підсумовуючи все вище сказане: розслаблятися рано – ситуація продовжує залишатися напруженою.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-