В Україні планують створити Prozorro військового характеру

В Україні планують створити Prozorro військового характеру

Укрінформ
Міністр оборони Олексій Резніков планує створити в Україні аналоги Агенції НАТО з підтримки та постачання, які займатимуться закупівлями в армії за прикладом системи “Прозорро”.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Лівий берег”, повідомляє Укрінформ.

“Хочу створити в рамках реформи Міноборони два аналогічних до НАТОвського NSPA агентства, такі собі «амазони». Одне буде займатися закупівлею озброєння, військової техніки, друге – засобами захисту, шоломами, бронежилетами, харчуванням, паливом, одягом тощо. Ми зробимо аналог «Прозорро» військового характеру, де будуть допущені сертифіковані виробники через реєстр, який вже утворений Мінстратегпромом. Так це зроблено в НАТО. Як у західних банках, наприклад: хочеш обслуговувати ці борди як юрист або аудитор, пройди всі перевірки, панелі допущення. Так само якщо хочеш продавати Україні озброєння або танки, джипи, вантажівки – пройди перевірку, будь у реєстрі, щоб тобі можна було довіряти”, - сказав міністр.

Резніков також запевнив, що є прхильником максимально можливої відкриотості у закупівлях для армії.

“Наші стратегічні радники – DRAB (Defense reform advisory board) – рекомендують нам максимально розсекретити, де це можливо, закупівлю озброєння й військової техніки. Я теж прихильник цього. У нинішньому Трирічному плані закупівель ми спромоглися на 30% зняти зайву секретність”, - додав він.

Читайте також: Загрози для переходу української економіки на рейки воєнного часу немає - Резніков

Водночас урядовець зазначив, що в структурі Міноборони є різні підрозділи, один з них ГУМР – Головне управління майна та ресурсів. За словами міністра, це “монстр”, який об’єднує в собі все, що стосується комерційної складової.

“Сьогодні слово ГУМР має негативну конотацію. Найбільша кількість прикладів можливих корупційних ризиків сконцентрована саме тут. І я вам анонсую, що ліквідую ГУМР узагалі як інституцію. Буде реорганізація, структура буде розділена на декілька підрозділів – Управління роботи з замовниками, Управління корпоративними політиками, Управління відчуженням надлишкового військового майна і Центр управління землями Міноборони. Це буде юридична ліквідація, реорганізація зі збереженням правонаступництва”, - проінформував Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Олексій Резніков у грудні 2021 року анонсував затвердження нової структури МО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-