Слідство знайшло свідків кульових поранень Нігояна, Жизневського і Сеника

Слідство знайшло свідків кульових поранень Нігояна, Жизневського і Сеника

Укрінформ
У рамках розслідування епізодів вбивств учасників Революції Гідності Михайла Жизневського, Сергія Нігояна і Романа Сеника було призначено більше 45 різних експертиз, а також проведено понад 30 обшуків.

Про це на пресконференції повідомив начальник відділу управління у справах Майдану Державного бюро розслідувань Віталій Музика, передає кореспондент Укрінформу.

Віталій Музика
Віталій Музика

Він зазначив, що одним із найбільш проблемних питань є встановлення осіб, причетних до вбивства учасників Революції Гідності Сергія Нігояна, Жизневського, які загинули 22 січня 2014 року, та Сеника, який того дня отримав поранення і через кілька днів помер.

За словами представника ДБР, проблема у розслідуванні та розкритті цих вбивств пов’язана, зокрема, і з низкою судових експертиз, які мали розбіжності між собою.

«Виходячи з цього, у кримінальному провадженні було призначено низку додаткових експертиз, які наразі тривають, і ми сподіваємося, що за їх висновками ми все ж таки прийдемо до встановлення об’єктивної істини у провадженні. Зокрема, у ході проведення досудового розслідування по цих епізодах проведено більше 30 обшуків, призначено більше 45 судово-балістичних, судово-медичних, медико-криміналістичних, комплексних судово-медичних та судово-балістичних експертиз», - сказав Музика.

Читайте також: Першим під час Революції Гідності вбили Вербицького, а не Нігояна - ДБР розкрило злочин

За його словами, правоохоронці також проводять і значну кількість негласних слідчих розшукових дій.

«Крім того, встановлені особи, які безпосередньо були свідками спричинення вогнепальних кульових поранень і Нігояну, і Жизневському, і Сенику», - зазначив Музика.

Основна версія, яка відпрацьовується у ході досудового розслідування у цьому провадженні, - це вчинення вбивства Нігояна, Сеника і Жизневського працівниками правоохоронних органів.

Музика нагадав, що до цього висновку слідство дійшло, виходячи з того, що Сеник і Жизневський були вбиті тоді, коли вони перебували на вулиці Грушевського у Києві, і вбивство скоєно із помпових рушниць типу Форт-500, які саме і перебували тоді на озброєнні у підрозділі міліції особливого призначення «Беркут».

За його даними, у ході досудового розслідування також було встановлено, що «вбивство Жизневського та Сеника були спричинені кулями для зупинки транспортних засобів, які якраз видавалися працівникам правоохоронних органів».

Водночас Музика додав, що оскільки вбивство Нігояна було у темну пору доби, то відеозаписи, які є у розпорядженні слідства, не дають ДБР можливості встановити повну картину щодо безпосередніх виконавців вчинення цього злоччину.

Однак він запевнив, що попри це слідчі ДБР докладають усіх зусиль для встановлення конкретних виконавців вчинення цих злочинів. «Тому робота триває, і просування щодо розслідування цих вбивств є. Але виходячи із зібраних сукупних доказів у провадженні, поки що нам не вдалося встановити конкретних виконавців вчинення цих умисних вбивств», - уточнив Музика.

Як повідомлялося, Юрій Вербицький - активіст Революції Гідності, був викрадений разом з народним депутатом восьмого скликання Ігорем Луценком 21 січня 2014 року і помер після катувань.

Читайте також: Революція Гідності. Згадаймо головне

Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року від поранення, спричиненого свинцевою картеччю під час подій біля стадіону «Динамо» на Грушевського у ході Революції Гідності. Нігояна було застрелено близько шостої години ранку.

Білоруський активіст Євромайдану Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського.

Роман Сеник зазнав поранень 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо» на Грушевського, коли стояв з прапором. Снайпер прострелив йому легеню та завдав важкого поранення в плече бронебійною кулею спеціального призначення. Роман переніс кілька операцій у Київській міській клінічній лікарні № 17, втратив багато крові, йому довелося ампутувати руку. Проте рани виявилися важкими і вранці 25 січня він помер у лікарні, не приходячи до тями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-