Першим під час Революції Гідності вбили Вербицького, а не Нігояна - ДБР розкрило злочин

Першим під час Революції Гідності вбили Вербицького, а не Нігояна - ДБР розкрило злочин

Укрінформ
Слідчі Державного бюро розслідувань встановили, що під час Революції гідності першим убили Юрія Вербицького, а не Сергія Нігояна, як вважали раніше.

Про це 21 січня повідомив заступник керівника управління у справах Майдану ДБР Артем Яблонський під час пресконференції “8 річниця убивства перших Героїв Небесної Сотні і фактичний початок російської агресії”, передає кореспондент Укрінформу.

Артем Яблонський
Артем Яблонський

“Хто є першим убитим? Це - Юрій Вербицький чи Сергій Нігоян? Але за останніми даними, це є Юрій Вербицький”, - сказав він.

Як пояснили Укрінформу у відомстві, відповідно до висновків судово-медичних експертиз, які були проведені в 2014 році на початковому етапі цього злочину, смерть Вербицького настала від переохолодження тіла 22 січня 2014року, найбільш вірогідно, близько 05:00-06:00 год.

Водночас, пізніше слідчі призначили додаткові комісійні судово-медичні експертизи з приводу, у тому числі, встановлення часу смерті Вербицького, до виконання яких залучили експертів Головного бюро судово-медичної експертизи.

За результатами проведення таких експертиз було встановлено, що смерть Вербицького настала від переохолодження не пізніше 24 год. 00 хв. 21 січня 2014 року.

Щодо вбивства під час акцій протесту по вул. Грушевського в Києві Сергія Нігояна, якого раніше вважали першим загиблим під час Революції Гідності, то у ДБР зазначили, що, згідно з висновком експерта, його смерть настала від множинних вогнепальних поранень голови та грудей з ушкодженням внутрішніх органів та крововтрати приблизно за 2 години до огляду трупа о 7 год. 40 хв., тобто часом настання смерті Нігояна є 5 год. 40 хв. 22 січня 2014 року.

У ході пресконференції другий заступник начальника Департаменту в справах Майдану Офісу генпрокурора Іван Бабенко повідомив, що слідчі повністю розкрили убивство Вербицького, і до відповідальності за цей злочин притягнено 19 осіб.

Читайте також: Революція Гідності. Згадаймо головне

“Встановлено обставини викрадення, катування, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень і залишення у Бориспільському районі з подальшим настанням смерті”, - сказав він.

Бабенко уточнив, що притягнено до кримінальної відповідальності “тітушок”, а також двох працівників міліції — слідчого і оперуповноваженого, які організовували незаконні слідчо-розшукові дії. Зокрема, одного з “тітушок” засуджено до 9 років позбавлення волі за викрадення, катування і залишення без допомоги у небезпечному стані.

Крім того, у цьому провадженні вісім осіб перебувають у розшуку, оскільки знаходяться на тимчасово окупованій території або у Російській Федерації. Наразі слідство ініціює питання щодо їх заочного засудження.

Читайте також: Суд взяв під варту підозрюваного у викраденні Луценка і Вербицького

Коментуючи розслідування нерозкритих убивств Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника, заступник керівника управління у справах Майдану ДБР Яблонський зазначив, що слідчі встановили кожен із підрозділів внутрішніх військ, а також бійців спецпідрозділу “Беркут”, які знаходилися в безпосередній близькості і могли бути причетні до убивств.

Як повідомляв Укрінформ, Юрій Вербицький - активіст Революції Гідності, був викрадений разом з народним депутатом восьмого скликання Ігорем Луценком 21 січня 2014 року і помер після катувань.

Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року від поранення свинцевою картеччю під час подій біля стадіону «Динамо» на Грушевського. Сергія було застрелено близько шостої ранку, в той момент ще тривало перемир'я між мітингувальниками та «Беркутом».

Білоруський активіст Євромайдану Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського.

Романа Сеника було поранено 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо» на Грушевського під час Євромайдану, коли Роман стояв з прапором на передовій. Снайпер прострілив йому легеню та завдав важкого поранення в плече бронебійною кулею спеціального призначення. Роман переніс кілька операцій у Київській міській клінічній лікарні № 17, втратив багато крові, йому довелося ампутувати руку. Проте ушкодження виявилися занадто важкими, і вранці 25 січня він помер у лікарні, не приходячи до тями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-