Пентагон замовив вже десять патрульних катерів Mark VI для України

Пентагон замовив вже десять патрульних катерів Mark VI для України

Укрінформ
США законтрактували вже 10 катерів Mark VI для подальшого постачання ВМС України по лінії американської програми міжурядових закордонних військових продажів Foreign Military Sales.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Defense Express з посиланням на офіційний сайт Пентагону.

«Міноборони США 30 грудня 2021 року видало американській компанії SAFE Boats International новий контракт на суму $25,5 млн на будівництво чергових двох швидкісних патрульних катерів типу Mk VI для подальшого постачання Україні. Роботи, як зазначається в офіційному повідомленні Пентагону, мають бути завершені до березня 2026 року», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ця угода є реалізацією опціону до контракту, виданого SAFE Boats International оборонним відомством 30 вересня 2021 року на суму $84,2 млн (дещо пізніше компанія-виробник повідомила про збільшення вартості до $89,7 млн) на будівництво для України шести катерів типу Mark VI.

Новий контракт має повністю фінансуватися урядом США за рахунок коштів, що виділяються Україні за програмами допомоги Building Partner Capacity (BPC) у 2021 фінансовому році з терміном виконання до березня 2026 року.

Повідомляється, що виданий 30 грудня минулого року контракт є вже третім для SAFE Boats на будівництво сторожових катерів Mark VI для України. У січні 2021 року ця компанія отримала перший контракт від Міністерства оборони США на суму $19,9 млн на початок будівництва перших двох катерів Mark VI для України з терміном завершення робіт у грудні 2022 року (другий, як згадувалось вище, був 30 вересня 2021 року).

«Таким чином, до цього часу США законтрактували вже 10 катерів Mark VI для подальшого постачання ВМС України по лінії американської програми міжурядових закордонних військових продажів Foreign Military Sales (FMS)», - зазначає видання.

Раніше повідомлялось, що в червні 2020 року Агентство міністерства оборони США з військового співробітництва (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило Конгресу США повідомлення про запланований продаж Україні по лінії американської програми FMS сумарно 16 швидкісних патрульних катерів Mark VI. Загальна вартість передбачуваного постачання була оцінена в $600 млн, включаючи пакети навчання та технічної підтримки.

Водночас наприкінці минулого року Командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа повідомив, що загалом наразі планується постачання 12 таких патрульних катерів. Своєю чергою, Посол України у США Оксана Маркарова в інтерв'ю "Радіо Свобода" повідомила, що у 2022 році запланована відправка в Україну "від трьох і плюс" Mark VI.

Як повідомляв Укрінформ, 20 грудня 2021 року командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що з 2022 року Україна почне отримувати швидкісні бойові катери Mark VI, частину з яких планується доправити в Бердянськ. Тож Україна не виключає прохід наших катерів до цього порту через Керченську протоку.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-