Як стати жінці на військовий облік: правила і необхідні документи

Як стати жінці на військовий облік: правила і необхідні документи

Укрінформ
Алгоритм постановки на облік військовозобов’язаних жінок не відрізняється від аналогічної процедури в чоловіків.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу в Києві розповів військовий комісар Київського обласного ТЦК та СП полковник Валерій Куценко.

Так, за його словами, для постановки на облік жінка-військовозобов'язана має повідомити свого керівника підприємства і з’явитися до територіально центру укомплектування до кінця 2022 року, щоб з’ясувати, чи підлягає вона військовому обліку.

“Жінка пише заяву про те, що вона хоче стати на військовий облік, надає відповідні копії і оригінали документів: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб, народження дітей, про закінчення навчального закладу, довідку з роботи із зазначенням спеціальності, за якою вона працює на даний час”, - зазначив Куценко.

Після цього ухвалюватиметься рішення, чи підлягає жінка військовому обліку.

“Якщо вона підлягає цьому обліку, вона буде направлена для проходження військово-лікарської комісії за місцем реєстрації”, - додав військовий комісар.

Відповідаючи на запитання, чи буде продовжений час роботи медкомісій, які зараз працюють у поліклініках двічі на тиждень, він зауважив, що це регулюється розпорядженням голови райдержадміністрації.

"Встановлюються такі терміни роботи комісії, які забезпечують проведення медоглядів з усіма категоріями, які приходять в територіальний центр цього району – це і призовники, і військовозобов’язані, і військові, які приймаються на службу за контрактом. Якщо буде потреба.., то, звичайно, будуть графіки коригуватися в бік збільшення», - зазначив Куценко.

На запитання кореспондента Укрінформу щодо кадрового та фінансового забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для постановки жінок на військовий облік, він зауважив, що робота тільки починається.

"Під час процесу ми будемо бачити, яке буде навантаження, і якщо буде необхідність збільшення кількості штатних працівників, відповідно й збільшення фінансування, то такі заявки будуть подані і ми будемо проводити роботу щодо коригування графіків роботи центрів, медкомісій", - заявив військовий комісар.

Під час брифінгу зазначалося, що громадяни можуть звертатись на "гарячу лінію" командування Сухопутних військ ЗСУ - 093-823-07-70, 066-823-07-70 та 068-823-07-70 (Whatsapp, Telegram, Viber).

Як повідомляв Укрінформ, міністерство оборони затвердило перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Відповідний наказ Міноборони було прийнято 11 жовтня.

Документом затверджується перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Так, до переліку ввійшла велика кількість популярних професій, зокрема медики, фармацевти, юристи, програмісти, соціальні працівники, менеджери, бухгалтери, журналісти, музиканти, працівники ресторанів та готелів, рекламники тощо. Приведення нормативно-правових актів у відповідність до наказу головнокомандувач Збройних Сил України має забезпечити у шестимісячний термін з дня набуття документом чинності. З повним переліком професій можна ознайомитися за цим посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-