Окупанти в Макіївці понад 4 роки утримують українця Мазурова за «шпигунство»

Окупанти в Макіївці понад 4 роки утримують українця Мазурова за «шпигунство»

Укрінформ
Окупанти в Донецькій області більш як 4 роки утримують у полоні громадянина України Сергія Мазурова, якого обвинувачують у нібито “шпигунстві”.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова написала у Телеграмі.

За її словами, Мазурову, який незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території у Макіївській виправній колонії №32, під час тортур було завдано удару в серце.

“Сергія затримали 1 липня 2017 року у рідній Макіївці “співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю”, після чого він був підданий звірячим тортурам. Зокрема йому було завдано ударів ножем в серце, внаслідок чого Сергій ледь не помер”, - заявила Денісова.

За словами уповноваженої, “представники окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області помістили Сергія в лікарню, не дозволяли рідним з ним бачитися, вигадуючи причини його перебування в реанімації, прикриваючись застудою та спробою самогубства. Протягом першого місяця полону Сергій втратив 15 кілограмів ваги. Після лікування Мазурова перевели до СІЗО м. Донецьк”.

“30 серпня 2019 року його було звинувачено у нібито “шпигунстві” та засуджено до 14 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Більше чотирьох років окупаційна адміністрація РФ на ТОТ Донецької області виключає Мазурова зі списку на обмін”, - зауважила Денісова.

Вона наголосила, що “такі дії стосовно Сергія є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року”.

Денісова закликала керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні “терміново здійснити візит до Мазурова, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою”.

Вона також попросила "координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги”.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня Денісова заявила, що окупанти у СІЗО в Донецьку понад два роки незаконно утримують українця Сергія Куріса, якого обвинувачують у нібито “шпигунстві”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-